På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 120528

gladanochfalken

Resebrev HMS Falken 2012-05-28 Visby

GSS tillhörande 3e Sjöstridsflottiljen

Hej!

Nu har vi äntligen nått Visby och har legat i denna sköna hamn sedan i förmiddags. Seglatsen hit var tämligen lugn inledningsvis men vinden friskade i under morgonkvisten. Natten var stjärnklar med kall, vilket gjorde att flera av de som inte seglat tidigare fick uppleva den kyla som kan råda på havet. Falken var snäll och bidrog med sjörockar till de som behövde, vilket var mycket uppskattat. Pga. den något svaga vinden var vi tvungna att stötta med motordrift för att nå vårt mål Visby i tid.

Eleverna ombord är indeleade i två olika vaktlag, babords- och styrbordsvakt. Dessa vakter är sedan indelade i olika kvarter. Varje elev har även ett ansvarsområde på båten som man arbetar i under gång. Detta kan vara ”skansgast” vilket innebär att man har hand om storstationen där storseglet, toppseglet, fisherman m.m ingår. När man är ”backgast” då håller man till på förstation där segel som gaffelfock, förtoppsegel, stagfock, jagare m.m. ingår. Till hjälp har denna station även pekegaster som är framme på peket och beslår samt är med vid hissning av segel.  De båda stationerna har sedan hjälp i toppsegelna av toppgastar. I dagsläget har vi endast en toppgast som får hjälp av nyckelpersonalen ombord då vi övriga inte fick möjlighet att ta mast och stolptest, vilket är ett intyg som behövs för att klättra i masten.

Under seglats ansvarar de olika vakterna för båtens framfart i olika pass. Dessa pass är på fyra vardera. Detta gör att vissa nätter ges endast möjlighet för ca 3 timmars sömn för den ena vakten.

Så här såg natten ut. Babordsvakt 20 – 24, Styrbordsvakt 00 – 04, Babordsvakt 04-08. Under den lediga stunden ska man även hinna besöka toalett, göra i ordning sig, bädda sin säng samt att äta nattskaffning. Dessa passen skiftas varje dag, vilket gör att styrbordsvakten kommer få det jobbigare kommande natt.

På dag tid får den vakt som är ”fri” (inte har hand om fartygets framfart) lektioner i allt från sjötermer till knoppar och annan viktig utbildning till sjöss.

Efter dagens förtöjning i Visbyhamn hade samtliga elever utbildning i sjötermer samt i kasttåg, detta var lärorikt samt uppskattat från eleverna. Från kl. 15.00 rådde permission för eleverna förutom de som hade vakttjänst. Vi fick då chansen att besöka Gotland och ta oss en närmare titt på den lilla trevliga staden Visby.

Under natten kommer vi att ligga kvar i denna hamn och under morgondagen kommer vi att segla vidare mot hemmahamnen Karlskrona.

Vädret under dagen har varit växlande med en del sol men mulet framåt eftermiddagen/kvällen. Morgondagens väder förväntas bli växlande med nordliga vindar uppåt 10 m/s, vilket är gymnsamt för oss då vi ska segla söder ut.

I rådande stund har vi njutit av en väldigt godmiddag bestående av fläskfilé, pom chataû med rödvinsås och till efterrätt Ben & Jerrys. Detta gjorde att de redan mycket älskvärda kockarna höjdes ännu mer i allas ögon.

Med vänliga hälsningar från Visby

GSS-elever William Bratt och Fredrik Nethander

P.s. 1.Kocken Robin Ivarsson vann sextantstävlingen under gårdagen så ett stort grattis till honom!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *