På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan 140628

HMS Falken

Edvin & 3_O fixar ankarpejlingarna

God kväll kamrater!

Just nu sitter vi, 422 Dyrssen och 424 Lundqvist ankarpost. Även kallade fartygsrekordinnehavarna för denna elevgång på nya backstag, vi har just nu tiden 59 sekunder Klockan har precis passerat 01:00 och en ny dag har börjat. Just nu ligger vi till ankars precis utanför Sandhamn.

422 Dyrssen som till vardags heter Emma Dyrssen har mönstrat ombord som elev från Sjövärnskåren. Där har jag under tidigare somrar gått tre sommarskolor på Kungsholms fort utanför Karlskrona. Detta är andra gången jag är ombord på Gladan. Förra gången var för bara några veckor sedan då jag seglade från Frankrike, Cherbourg till Karlskrona, då som ljungman, ett trevligt avbrott från slutspurten sista året på gymnasiet. Det känns helt underbart att vara ombord igen och ser verkligen fram emot vad de kommande två veckorna har att erbjuda. Vi har ju haft det lite sådär med vädret. Emma Lundqvist heter jag men ombord på HMS Gladan kallar dem mig 424 Lundqvist. Jag kommer ifrån Bernadottegymnasiet i Stockholm och det är genom min skola som jag hamnat här. Att få vara med om detta är en stor ära som jag är otroligt tacksam över, samtidigt som jag ska erkänna att jag inte har någon aning om vad jag håller på med ibland. Allting är nytt och jag håller fortfarande på att vänja mig vid att man ska säga reling, inte staket, däck istället för golv och att det heter tamp, inte snöre. Som tur är hjälps alla ombord åt och vi kämpar på!

Gårdagen bjöd på en fin dag och efter vi ankrat, nattat däck och haft utbildning i hur man beslår en hängbinge och hur man går ankarpost bjöds de på glass som vi tror alla elever uppskattade. De erbjöds också en kortare permission i Sandhamn för de som var sugna. Men när vi fick veta att vi skulle få ro in till hamnen med skeppsbåten kvarstannade de flesta på Gladan. Medan några begav sig till Sandhamn med skeppsbåten, övades det för fulla muggar på alla tampar ombord. Snart väntar det stora tampförhöret som vissa är mer nervösa för än andra. Men för de flesta börjar allt falla på plats. Nu ser vi fram emot att lätta ankar och bege oss till Gotska Sandön där ryktet går att vi ska grilla lamm, spännande att se hur det går. Vi skickar massa kramar till alla där hemma, hoppas ni har det lika bra som vi har det, på återseende. / 422 Dyrssen och 424 Lundqvist

1_Kocken fixar uniformen 101 Stenlund 141 Drobnjakovic syr en tagling Edvin i Timmerkojen Edvin utb i timmerkojen elev Löfgren på däck knopande på däck Lektion på trossbotten SEgling med skeppsbåten Strömberg räknar äpplen

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *