På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 20140629

HMS Gladan


Läge: Ankrad utanför Visby
Verksamhet: Rent skepp
Väder: Mulet duggregn i skurar

Resebrev lördag 28 Juni: Gotska Sandön
Under dagen har besättningen ombord ägnat sig åt diverse aktiviteter på Gotska Sandön. Detta innefattade såväl lekar som rundturer och matbespisning i form av två stycken helgrillade lamm som smakade mycket gott.

Imorse rengjorde vi och gjorde oss klara för att åka in till Gotska Sandön, varpå vi blev upphämtade med rib från land som tog med oss in. Vi fick en ganska grundlig genomgång och rundtur på denna nationalpark som visade sig ha en mycket intressant historia. Under rundturen fick vi bland annat besöka öns kapell och fyr. När rundturen var avklarad tog vi oss tillbaka till Gladan som vi ankrat norr om Gotska Sandön dagen innan. Ombord fick vi lunch innan vi återigen kördes tillbaka med riben. Vi fick också användning för skeppsbåten som seglades fram och tillbaka till mellan stranden och Gladan, mycket trevligt. I väntan på att kockarna grillade lammen utövade besättningen gotländska lekar för att fördriva tiden. Alla lekar var dueller om två och två, en från styrbords- respektive babordsvakten. I lekarna ingick bland andra ”rövkrok” och störta stock. Alla fick tävla i alla grenar och för varje seger noterades poängen av Sekond Levihn som höll räkningen. Det hela avslutades med en dragkamp mellan de båda vakterna där styrbord gick ut som segrare. Den sista dragkampsmatchen innan middagen stod mellan eleverna och nyckelbesättningen där eleverna kämpade tappert utan att det räckte till vinst. Efter middagen, som grillats i sex timmar, lämnade vi Gotska Sandön för sista gången denna segling och lättade omedelbart ankar för att under natten kunna segla mot Visby.

Vädret under dagen har varit mestadels molnigt och det kom några regndroppar när vi åt middag. Till skillnad från igår så har vinden också friskat i, till mångas förtjusning och vi är i skrivande stund på väg mot Visby för babords halsar.

Med vänliga hälsningar
Olle Johansson och Johan Gavelin

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *