11
Jan

Ett positivt besked för vår sjöminröjningsförmåga

Anmäl kommentar Av:
i Amf 1, Avvecklade materielsystem, Enköping, Fältarbeten, Fartyg/båt, Handgranat, Marinen/sjö, Materiel, Nationell insats, Pistol, Stöd till samhället
HMS Sturkö

HMS Sturkö

Regeringen har fattat beslut om att röjdykarfartygen Spårö och Sturkö ska modifieras och livstidsförlängas. Spårö återinns på fjärde sjöstridsflottiljen och Sturkö på tredje sjöstridsflottiljen. Röjdykardivisionen som sådan, med bland annat utbildning och taktikutveckling, finns i Skredsvik norr om Göteborg.

Fartygen byggdes ursprungligen i mitten av 1990-talet. Modifieringen omfattar naturligtvis många punkter. Några av de viktigaste är:

 • Ett nytt stridsledningssystem
 • Möjlighet att operera AUV (autonomous underwater vehicle) ombord, denna kan programmeras att söka efter minor i ett område och ge fartyget en invisning om var det kan finnas minor. Människor behöver således inte vara i det minfarliga området.
 • En ny tryckkammare för ytdekompression och med möjlighet till behandling av dykolycksfall, i vilken även sjukvårdspersonal kan behandla den skadade.

Modifieringen kommer att påbörjas under året. Uppdraget har nu enligt rutin gått till FMV som ska ta fram en leverantör.

Detta är naturligtvis positivt, i och med modifieringen kommer man på ett bättre sätt vara rustade för att röja även dagens och morgondagens avancerade minor.

God fortsättning på det nya året!

Jan Thörnqvist
Marininspektör


2 Svar till Ett positivt besked för vår sjöminröjningsförmåga

 1. Perman 11 januari, 2013 kl. 20:01 Anmäl kommentar

  Verkligen ett trevligt besked! Jag förmodar att de kommer att behålla sina M-nummer så länge minjaktskapaciteten bibehålls? Vad kommer att hända med de övriga två fartygen i Styrsöklassen – Styrsö och Skaftö?

  Svara
  • Jimmie Adamsson 15 januari, 2013 kl. 15:42 Anmäl kommentar

   Hej, Skaftö är idag ledningsfartyg för 17.bevakningsbåtsdivisionen på västkusten och Styrsö är arbetsfartyg på Marinbasen/basbataljonen i Karlskrona. Båda dessa fartyg kommer att genomgå smärre modifieringar mot sina nya uppgifter. För Skaftös del rör det sig om bland annat förläggningsmöjligheterna som förbättras och för Styrsös del om exempelvis att kunna bärga lätta torpeder. Mvh Jimmie Adamsson

Kommentera