På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vintern har anlänt

r3

Snöröjningssäsongen 23/24 är igång

Nu kan man på riktigt säga att säsongen 2023/24 med vinterfälthållning är igång.

Under måndagen kom måttligt med nederbörd över Uppland. En bra uppvärmning med andra ord då plutonens fälthållare är både erfarna och några nyanställda.

Men redan på Tisdagen kom nästa sväng och det med kraft. Ett rejält snöfall i kombination med stark blåst sammanfattar första riktiga snöfallet för fälthållnings-tjänsten. Omkring 2-3 dm snö föll ner över Uppsala flygplats tillsammans med drivsnö.

Även om snöfallet hade avtagit så blåste det hela tiden in ny snö på alla de områden som var snöröjda. En ny snöröjningsrunda påbörjades och såfort det började bli klart återtog snöfallet. En ”evighetsmaskin” som vi kallar det.

”Vita väggen”

Ett tag snöade det så kraftigt under Tisdagen att snöröjningsinsatsen pausades. Fälthållningsledaren tillsammans med flygplatsledningen tog beslutet av avbryta insatsen och invänta på en liten gynnsammare väderlek.

Varför då? Jo under en kortare period upplevde fälthållarna en ”vit vägg” framför framrutan på respektive fordon. Det gick helt enkelt inte att se varandra på flygplatsen. Det var för stora risker att köra ihop och skada både personal, fordon och även viktiga flygplatsinstallationer såsom lampor, skyltar & inflygningshjälpmedel.

Dessutom fanns det inte ett luftfartyg i världen som skulle varken starta eller landa i ett sådant kraftfullt snöoväder med noll i sikt och 1dm snö på backen.

Såfort snön lättade ca 60 minuter senare påbörjades snöröjningen igen.

Nu har dom nyanställda fått känna på hetluften och är redo inför nästa utmaning. Vilket ser ut att bli redan kommande vecka enligt prognosen.
.

För mer dagsfärska inlägg – följ oss på instagram: @R3uppsala

Personlig bloggHär kan ni följa 522. R3-pluton i Uppsala under övningar, utbildningar samt vår skarpa tjänst på Uppsala flygplats.

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *