På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kriget mot ett renare flygfält fortsätter

r3

grassklipp02

Nu när vi har haft en period med mycket regn samt stigande värme så växer gräset som aldrig förr. Och kampen mot gräset fortsätter för Fälthållningen.

Vi har mellan tummen och pekfingret 250 fullstora fotbollsplaner att klippa på flygplatsområdet. Vi brukar säga att har man klippt klart hela flygplatsen under en vecka så är det bara att börja om från start igen på måndag morgon då det växer så otroligt fort.

Sen kan vi tillägga att det finns över 100 skyltar och lampor som måste röjas manuellt med grästrimmer.

Så det är en hel del att göra under sommarhalvåret. När det inte flygs hjälps även räddningssoldaterna till med grästrimmer.

Orsaken till att vi klipper gräset på bansystemet är många. En av dom är fåglar. Är gräset för långt så sätter dom sig i gräset och äter, därefter flyger över landningsbanorna och skräpar ner alternativt riskeras att sugas in i flygmotorer.

Därför klipper vi med en sån noggranhet att det ska va tillräckligt kort så det blir obehagligt för fåglarna att sätta sig ner runt flygplatsområdet. Allt handlar om flygsäkerheten.

Fordon vi nyttjar är 4st traktorer med 4,5 meters gräsklipparaggregat. Utöver det har vi en mindre John Deer-gräsklippare som klipper runt banljusen längs landningsbanorna. Som komplement har vi även en hjullastarburen buskröjare som används där de stora klipparna inte kommer åt samt längs diken runt hela flygplatsen. Som tidigare nämnt även ett antal grästrimrar.

grassklipp01Hjullastarburen buskröjare. Styrs med en joystick – vilket påminner mycket om tv-spel.

grassklipp03Soptåget genomför en morgonsopning. Soldaterna sopar bort fjädrar och spillning
från fåglar på flygfältet. Samt även gräs från gräsklipparna som vinden drar in.

Personlig bloggHär kan ni följa 522. R3-pluton i Uppsala under övningar, utbildningar samt vår skarpa tjänst på Uppsala flygplats.

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *