Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kvartalsövning

r3

DSCN0838

Vecka 43-44 var det kvartalsövning för 1:a och 2:a räddningsgrupp. Vi övade omhändertagande av skadad vid trafikolyckor, urtagning av skadad i bil, rökdykning och strålförarteknik. På tisdagen övade vi klippinsatser på skrotbilar. På onsdagen var vi på studiebesök på Arlanda räddningstjänst samt genomgick en utbildning i nödträning. Torsdag var en heldag på Rosersbergs övningsfält där vi övade rökdykning med livräddning i byggnad.

SÄKERHET är det första vi tänker på i alla situationer, brinner det? Hur ser omgivningen ut? Hur många är inblandande? Hur skadad är dom inblandande? O.S.V.

När vi har beslutat att vi måste göra en klippinsats för att en skadad sitter fastklämd och det inte finns risk för brand, stabiliserar vi fordonet först för vår och den skadades säkerhet. När vi sågar och krossar rutor för att förbereda för klippning ser vi alltid till att den skadade är skyddad. Klippverktygen vi har är tunga men effektiva, de tar sig igenom en vanlig bilstolpe på bara några sekunder.

DSCN0774

DSCN0793

DSCN0812

DSCN0809

 

Nödträning Arlanda

DSCN0821
På nödträningen fick vi teoretiskt och praktiskt öva på evakuering från flygplan.

 


Rosersbergs övningsfält

DSCN0824
Rökdykledaren befinner sig alltid vid inbrytningspunkten och är ansvarig för att rökdykarna är säkrade med vatten och är tillika första person att gå in vid en nödsituation.

DSCN0851
Innan vi påbörjar en rökdykning kontrollerar vi alltid varandra så att ingen hud exponeras och så att allting är tätt.

DSCN0865
Vi håller låg ställning för att få bättre sikt och för att undvika dom heta brandgaserna som ligger vid taket.

DSCN0866
Slangen fastnar lätt i trappor, vi går aldrig in längre än vad slangen räcker eftersom slangen och vattnet är vår säkerhet.

DSCN0874
När vi har lokaliserat en brand är det smart att kolla temperaturen i rummet innan man släcker ner. Detta gör vi genom att spruta vatten i taket och sedan kolla om vattnet förångas direkt eller om vattnet faller till golvet.

DSCN0853
Det är vanligt att det blir övertändning i slutna rum, därför är rökdykaren alltid beredd med strålröret.

DSCN0892
Att hålla ihop vid dålig sikt är viktigt.

 

 

Två mycket lyckade och roliga veckor är genomförda!
Nu återgår vi till vår vanliga verksamhet med skarptjänst och gröntjänst.

_________________

Josefin N
2:a Räddningsgrupp

 

Personlig blogg

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *