På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vintern är runt hörnet

r3

inforvintern04

Vintern är påväg med stormsteg. Men vi på fälthållningen ligger alltid steget före!

Förberedelserna för vintersäsongen är i full gång. Snökäppar sätts ut runt hela flygfältet i syfte att vi ska hitta vägarna i mörker och snöyra. Och det är ett par kilometer väg som skall markeras. Bland annat räddningsvägar, servicevägar och tillfartsvägar. Landnings- och taxibanorna har redan fasta lampor året om.
inforvintern02
Bortsett från det skall alla fordon gås igenom så att allt är driftsäkert. Plogar, snöslungor och klaffar skall monteras på samtliga fordon och maskiner. Eventuella fel måste åtgärdas som på bilden.

Men än så länge ligger vi rätt i kurs. Ifjol kom första riktiga snön bra precis i slutet av November men kaos var ett faktum då vi aldrig hade snöröjt innan. Lite svårt att öva praktisk snöröjning innan det vita guldet kommer.

Men i år är vi mer redo än någonsin! Prognosen ligger ungefär som ifjol, runt början av December. Men man vet aldrig. Därför är det viktigt att vara ute i god tid och genomföra dessa förberedelser. För en vacker morgon så står vi där utan plogar eller snöslungor kopplade och snön vräker ner.

Men vi på Flygfälthållningen håller alltid ett öga på väderleksrapporten, både på arbetet och i hemmet. För vi vet vad som väntar oss. Vintern är nog närmare än ni tror!

inforvintern05
Öva taktik går givetvis att genomföra innan snön faller. Men det är skillnad på att öva och jobba skarpt. 
Precis som det är svårt att träna på att släcka hus utan eld. Learning by doing!

__________________

Paul B
GrpC 3:e Fälthållningsgrupp

 

Personlig bloggHär kan ni följa 522. R3-pluton i Uppsala under övningar, utbildningar samt vår skarpa tjänst på Uppsala flygplats.

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *