Marinchefen sammanställde i januari 2015 en lista med särskilt läsvärda böcker, som lades ut här på Marinbloggen. Nu har denna lista uppdaterats och presenteras här nedan. Listan är en rekommendation, en guide och en källa till inspiration. Det finns mycket mer att läsa och listan gör inte anspråk på att vara heltäckande eller att på något sätt ge uttryck för marinchefens eller Försvarsmaktens uppfattning.
Avsikten med listan är att stimulera till läsning och personlig reflektion. Litteratur kan ge större och djupare kunskaper, den kan förbereda inför kommande studier och den kan förhoppningsvis ge den marina debatten större bredd och djup.
I första hand har böckerna valts för att ge läsaren nya perspektiv och för att de är lätt tillgängliga. Listan har medvetet utformats för att innehålla en blandning av svenska och andra författare. Listan är indelad i fyra områden. Läs mer om,
Historia
Iain Ballantyne (2013)
Följ fyra brittiska ubåtskaptener i undervattensvärlden från andra världskriget till berlinmurens fall.
James G. Stavridis (2014)
En biografi. James G. Stavridis är den första amiralen i en serie av generaler med uppgiften ”NATO Supreme Allied Commander” och mannen bakom uttrycket ”smart power”.
David Hart Dyke, (2008)
Den 25 maj 1982 attackeras och sänks den brittiska jagaren HMS Coventry av argentinskt flyg. Läs fartygschefens historia och upplevelser av Falklandskriget.
Mikael Holmström, (2015)
Uppdaterad och aktuell version som i sin senaste utformning tangerar nutid. Mångårig försvars- och säkerhetspolitisk journalist öppnar arkiven och ger läsaren en inblick i förhällanden som många inte varit medvetna om.
Nils-Ove Jansson, (2014)
En ubåtsjägares perspektiv på händelser längs svensk kust och i svenska farvatten. Ett stycke samtidshistoria som kan ge både äldre och yngre medarbetare en annan syn på främmande undervattensverksamhet.
Strategi och taktik
Roger W. Barnett (2009)
Vi är alla olika. Några är mer olika, än andra.
Geoffrey Till (2014)
En av få böcker som ser på framgångsfaktorer i den marina striden.
Wayne P. Hughes, (2000)
En beskrivning av hur sjöstyrkor slåss och vinner.
Tristan Lovering (ed.) (2007)
En bred beskrivning av inte mindre än 37 amfibieoperationer. Rikt illustrearad.
Nutida operationer
Bernard Lewis (2004)
Boken undersöker de historiska rötter av förbittring som dominerar den islamiska världen i dag och som i allt större utsträckning kommer till uttryck i terroristhandlingar. Den tar oss genom uppkomsten av militant islam i Iran, Egypten och Saudiarabien och undersöker effekterna av radikala Wahhabis missionerande och saudiska oljepengar på resten av den muslimska världen.
Sam J. Tangredi (2013)
Tillträdesförsvar och kontrollbestridande försvar är delar i ett tröskelförsvar.
Ledarskap och människor
Svetlana Aleksijevitj (2012)
Nobelpristagaren i litteratur 2015 låter krigets kvinnor komma till tals och ges den hjältestatus som rätteligen är deras. Den flerfaldigt prisbelönta boken bygger på hundratals djupintervjuer och ingår i författarens stora livsprojekt »Utopins röster«, ett unikt försök att beskriva den sovjetiska erfarenheten utifrån den lilla människans perspektiv.
Stanley A. McChrystal, David Silverman (2015)
Små grupper kan åstadkomma stora förändringar genom att tänka annorlunda.
Malcolm Gladwell (2013)
Vad kan vi lära av dem som inte har samma förutsättningar som andra?
L. David Marquet, (2013)
Fartygschefens erfarenheter av ledarskapet ombord. Hur tar man ett fartyg och dess besättning från lägsta till högsta skattning?
Daniel Kahneman (2013)
Nobelpristagaren i ekonomi 2002 ger läsaren en inblick i hur vi människor tänker och agerar. Varför gör vi de val vi gör? Boken kan förändra din syn på beslut och risktagning.
Framtida krigföring
P.W. Singer, Allan Friedman (2014)
Nära nog allting är idag i ett eller annat avseende beroende av Internet. Boken ger en insiktsfull inblick i det vi alla borde känna till redan i dag.
P. W. Singer (2009)
En insiktsfull och underhållande introduktion till de möjligheter och utmaningar som kan komma att möta framtidens krigföring.
Trevlig läsning!