Under de senaste veckorna har fyra elever från den finska marinen utbildats hos undervattensstridssektionen (UsS) på Sjöstridsskolan. Utbildningen syftar till att ge fördjupade kunskaper om hur stridsteknik, taktik och ledning kan tillämpas vid ubåtsjakt.
Finland har beslutat att höja sin ubåtsjaktförmåga och har bland annat beställt torped 47 från SAAB. I och med Sveriges mångåriga användande av torpeder och en modern utbildningsanläggning i simulatorhuset Af Chapman, har goda förutsättningar för utbildning funnits. SAAB har varit ansvarig för utbildningen men kursen har planerats och genomförts av personal på Sjöstridsskolan.
– Utvecklingskurvan har pekat rakt uppåt och eleverna har verkligen levererat. Även samverkan med andra förband och SAAB har varit givande för alla deltagande parter, säger kurschef löjtnant Anton Åberg.
Utbildningen startade med en veckas distansundervisning med stöd av Försvarsmaktens meteorologiska och oceanografiska centrum (METOCC) där eleverna fick grundläggande kunskap i hur Östersjöns speciella karaktär påverkar en ubåtsjaktoperation. Därefter har de finska eleverna varit på plats i Karlskrona för lektioner, seminarier, applex, självstudier och mycket tid för praktisk träning i simulatorn. All undervisning har skett på engelska.
De finska officerarna uttrycker samstämmigt att det har varit mycket givande och att de ser fram emot att fortsätta utveckla sina erfarenheter på hemmaplan. De är tacksamma för möjligheten till det internationella utbytet.
Utbildningen på plats i Karlskrona har anpassats med anledning av Covid-19 och för de finska eleverna väntar nu två veckors karantän i Finland. Därefter kan de återvända till sina respektive fartyg för att utveckla de kunskaper de har fått i Sverige.
Kurschef Anton Åberg ser fram emot att fortsätta öva ubåtsjakt och genomföra operationer tillsammans med Finland.
– Våra gemensamma rutiner sedan några år tillbaka fungerar väldigt bra i praktiken och vi har mycket att vinna på det goda samarbetet vi har våra länder emellan. Med en gemensam utbildningsgrund och genom att komplettera varandras svagheter blir vi tillsammans starkare mot en motståndare, säger löjtnant Åberg.