På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Karriär som tekniker i marinen

Melina Westerberg

Systemtekniker ombord HMS Ven. Foto: Melina Westerberg/Frösvarsmakten

Marinens fartyg är en hopsättning av en mängd tekniska system. Som tekniker i marinen får du möjligheten att jobba med maskiner och system som ingen annan får. Dessutom får du chansen att kombinera teknikeryrket med det militära och allt vad det innebär — som chansen att utvecklas och utmanas, bygga ett starkare CV och en betald utbildning som öppnar upp flera karriärmöjligheter.

Tekniker – sjöman

Som sjöman kan du jobba inom tre olika inriktningar: systemteknik, vapenteknik eller motormekaniker. Efter genomförd grundutbildning kan du söka anställning på ett av våra fartyg och bli en del i en av våra besättningar. Som tekniker är din huvudtjänst att reparera akuta fel (avhjälpande underhåll) eller att genomföra service för att skapa bästa möjliga förutsättningar för fartygets kommande uppdrag. Det innebär också att du är en del av besättningen/laget ombord och då stödjer andra tjänstegrenar med diverse uppgifter för att lösa fartygets huvuduppgift för tillfället, som att släcka bränder, täta läckor eller stridsreparera trasiga system och även visst arbete på däck och på bryggan.

Systemtekniker

Systemteknikern jobbar främst med fartygets el- och datasystem. ”Syten” ser till att bland annat ledningssystem, radar och samband fungerar så att fartyget kan hålla kontakt med övriga styrkan och ledningen i land. Som sjöman är befattningen tvådelad. Till kaj är du problemlösare för tekniska system ombord och jobbar med underhåll och förberedelser för så att allt är tipptopp inför losskastning. När du inte arbetar med tekniska system är du ytplottare till sjöss och ser till att fartygsledningen har koll på allt som rör sig i på havsytan med hjälp av fartygets radar och utkikar.

Michael förklarar mer

Vapentekniker

Vapenteknikern ser till att fartygets olika vapen fungerar som de ska och laddas med rätt ammunition både till kaj och till sjöss. Till kaj genomför du underhåll på fartygets vapen och andra tekniska system tillsammans med systemteknikern. Du lastar och lossa bland annat robotar och torpeder. Till sjöss arbetar du på bryggan och håller utkik, arbetar på däck med kranar och båtar, och hjälper navigationsofficeren att köra fartyget. Dessutom är du alltid beredd att skjuta med fartygets kulsprutor och släcka bränder, täta läckor eller stridsreparera ett vapensystem.

Albin förklarar mer

Motormekaniker

Motormekanikern jobbar med fartygets framdrivningssystem, kraftförsörjning och VVS. Framdrivningssystemet kan vara dieselmotorer eller gasturbiner som driver propellrar eller vattenjet. Som motormekaniker ser du till att allt i fartyget som behöver elkraft får det genom fartygets generatorer. Fartygen producerar eget dricksvatten och använder sjövatten för kylning av fartygets system, det är du som ska sköta driften av detta. Du är hela tiden beredd att släcka bränder, täta läckor och stridsreparera systemen som går sönder.

Atle förklarar mer

Specialistofficer

Som specialistofficer bygger du vidare på din yrkesskicklighet och expertis, samtidigt som du blir en ledare med många karriärmöjligheter. Som teknisk specialistofficer fördjupar du sig inom ditt område och blir fartygets expert.

Ombord på marinens fartyg finns tre inriktningar: Skeppstekniker, systemtekniker och vapentekniker. Under utbildningen kommer du smalna av inriktningen ytterligare för att gå mot ett visst vapensystem eller fartygstyp.

Systemtekniker – Specialistofficer
Vapentekniker – Specialistofficer
Skeppstekniker – Specialistofficer

Specialistofficerarna Petrus, Karl och Sebastian berättar mer på Instagram.

Försvarsingenjör

Som försvarsingenjör är du både civilt utbildad ingenjör och militärt utbildad officer. Du kommer att ställas inför uppgifter med komplexa system i krävande miljöer där kombinationen av din ingenjörskompetens och ditt taktiska kunnande som officer blir framgångsfaktorn.

Som försvarsingenjör arbetar du med försvarsmaktens tekniska system genom olika faser – utveckling, vidmakthållande och avveckling. Du kan jobba som chef, utbildare eller utvecklare inom armén, marinen, flygvapnet, logistik och ledning.

Under de första åren av din karriär kommer du att arbeta vid något av Försvarsmaktens förband. Du kan komma att delta i insatser såväl nationellt som internationellt.

Efter några års erfarenhet kommer du att kunna arbeta vid Högkvarteret eller vid Försvarets materielverk (FMV) i Stockholm. Drygt hälften av alla försvarsingenjörer arbetar vid Högkvarteret eller FMV.

Försvarsingenjör

Mer läsning och bra länkar:

Mitt Försvarsmakten

Akademiker i Försvarsmakten

Karriärmöjligheter inom försvarssektorn

Våra anställda tekniker berättar själva på Instagram och Facebook.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *