HMS Vingas kanon utgör en unik förmåga för en minjakt.
Självförsvar mot luftangrepp är en unik förmåga hos de svenska minjakterna av Kosterklass. I veckan övades luftförsvar tillsammans med bland annat visbykorvetten HMS Karlstad och de finska kollegorna Katanpää och Vahterpää.
Att söka efter och oskadliggöra sjöminor är minjakternas primära uppgift. Fartyg med dessa uppdrag är specialbyggda för att inte själva detonera magnetiska eller akustiska sprängladdningar. Att minjakter besitter tyngre bestyckning är ovanligt, vilket gör Sveriges fem fartyg av Kosterklass till någonting utöver det vanligt. Med en 40-millimeterskanon och avancerat eldledningssystem besitter fartygen en unik förmåga att försvara sig själva. Idag övades detta hjälp av målflyg.
– Det här är en grundläggande självförsvarsövning med lufthot i form av sjömålsrobot, säger Markus Benjaminsson, luftförsvarsofficer på HMS Vinga.
Simonsson berättar att Vinga har en historia av väldigt god träffbild. Men i ett verkligt angrepp är det snarare tiden att upptäcka hotet som avgör vinst eller förlust. Flygplan flyger inte i närheten av bestyckade fartyg utan fäller målsökande robotar från säkert avstånd. Det är upp till besättningen att upptäcka, identifiera och agera mot dessa, allt inom någon minut.
-
-
Det blev inget jobb för kulspruteskyttarna idag, skyddsglasögon byttes mot solglasögon.
-
-
SFNTG på kolonn i väntan på målflyg.
-
-
Bryggan håller utkik och meddelar eldledaren i stridsledningscentralen när flyg inkommer.
Under dagens övning är målflygets fart och position känt och Vinga kan lugnt invänta sin tur att skjuta. En snabb salva om fem till sex skott fyras av som lysande eldklot. I vanliga fall används kulsprängammunition men övning sker med barlastade granater utan stridsspets.
Det blir bara ett försök för varje fartyg och övningen är snart över. Benjaminsson hinner ändå öva både samspelat med manöverofficeren på bryggan och sina nya sjömän i kanonen. För ett lyckat resultat krävs finjusterat samarbete mellan besättnings olika poster och som alltid kan förbättras.
Text och bilder: Melina Westerberg/Försvarsmakten