Jag deltog i den av NATO organiserade konferensen i Lissabon den 18-20 juli 2016 med titeln ”Maritime Expeditionary Operations Conference – 2016”.
Värdskapet för konferensen delades mellan Chefen för CJOS COE (Combined Joint Operations From the Sea) VADM Richard Breckenridge, USN och Chefen för STRIKEFORNATO (Striking and Support Forces NATO) VADM James Foggo, USN.
Deltagare var de flesta medlemsländer i NATOs marinchefer eller dess representanter.
Inbjudan kom redan under hösten 2015 till dåvarande marinchef Jan Thörnqvist att vara ”Chair” för panel 5, ”Role for Maritime Partnerships in NATO Adaption”. Denna roll ärvdes av mig.
Viceamiral James Foggo, som var inledningstalare och värd för mötet omnämnde Sverige i positiva ordalag inte mindre än vid 8 tillfällen, bland annat i samband med genomförandet av BALTOPS och det utmärkta värdskapet för vår del av övningen.
Vårt engagemang som partnerland till NATO ger oss många goda erfarenheter inte minst avseende övningsutbyte och kapacitetsutveckling. En viktig roll för mig är då att träffa andra gelikar för att dra erfarenheter och utveckla vårt samarbete som partnerland. Denna konferens var ett utmärkt exempel på detta.
NATO 4.0, som organisationens senaste utveckling lite slarvigt kallas, fastslogs i Warsaw Summit i början på juli. För dess marina inriktning innebär det ”Expeditionary Navy Forces with globally aware, connected, capable” förmåga. Detta förutsätter samarbete med partners världen över.
Östersjön utgör ett av de strategiskt viktiga områdena i världen för stabilitet och utveckling. Under senare år har intresset för Östersjön ökat och närvaron av marina stridskrafter för bl.a. övningar har intensifierats. Beroendet av Östersjön som handelsväg ökar ständigt och Östersjön ska förbli ett öppet hav. Det är då även viktigt med internationell närvaro.
Svenska marinen har här en mycket viktig roll. Svenska marinens minskade storlek gör också att vi är beroende av samarbete med andra och däribland med NATO. Men även vår kompetens avseende uppträdande i grunda och trång skärgårdsmiljöer är unik och eftertraktad internationellt. Där har svenska marinen mycket att bidra med.
Jens Nykvist
Marinchef