På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Skipper med flera har berikat försvarsdebatten

Jimmie Adamsson

Jag ska inte sticka under stol med att jag ibland undrat över försvarsbloggaren ”Skippers” identitet och det har säkert flera med mig också funderat över genom åren. Igår blev det officiellt att bakom signaturen och försvarsbloggaren ”Skipper” stod Niklas Wiklund, nybliven fartygschef på HMS Stockholm från 3.sjöstridsflottiljen. Han meddelade mig personligen några dagar före publiceringen av artikeln i DN, vilket jag uppskattade mycket. Jag gav honom beröm för det arbetet han gjort, hans intresse och brinnande engagemang i försvarsdebatten och då särskilt för Marinen.

Han har, tillsammans med övriga försvarsbloggare, bidragit till att försvarsdebatten idag är mer vital än någonsin. Dessa är de drivkrafter som vi behövt och behöver för att få och hålla igång en initierad, levande och bra debatt om vår försvarsförmåga, Försvarsmakten och Marinen. Jag har ofta men inte alltid varit ense om slutsatserna i det han skrivit, men så ska det vara i debatten. Det är också så jag vill att det ska vara i Marinen, högt i tak och ett engagemang hos medarbetarna. På så sätt kan vi sprida kunskap om vad Marinen gör, debattera marina frågor, och gå framåt.

Så tack Niklas och ni andra som bidrar till att det talas om Marinen och marina frågor. Jag vill att ni ska veta att jag är tacksam för det intresse och engagemang som många visar i försvarsdebatten och då särskilt för Marinen. Fortsätt engagera er och debattera – Det är bra och uppskattat av många. Jag vill i sammanhanget passa på att slå ett slag för Marinbloggen. Ni är alltid välkomna att skicka in gästinlägg och använda den som forum för debatten.

Jan Thörnqvist
Marinchef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

5 kommentarer

 • Wiseman 25 augusti 2014 10:10

  Jag vill tacka marinchefen för detta mycket glädjande och rakryggade ställningstagande. Försvarsmakten har sedan jag började blogga kommit mycket långt i sitt arbete med hur man ska förhålla sig till försvarsdebatten och personalens deltagande i denna. Jag ser framtiden an med tillförsikt, men hoppas samtidigt att ännu fler kollegor väljer att delta i den debatt som utan deltagande från sakkunskapen, kommer att bli mycket fattig och därtill riskera att leda till stagnation i utvecklingen av det framtida svenska försvaret.

  Carl Bergqvist

 • Johan 25 augusti 2014 12:21

  Skippers blogg är och har bidragit i stor utsträckning till att göra det möjligt för människor utanför FM att följa utvecklingen och utmaningarna inom Marinen. Bloggen har i mina ögon fyllt en bra funktion som försvarsupplysning, något som faktiskt annars har hamnat på sniskan sedan värnplikten lades vilande. Tyvärr handlar det numera oftast om rekrytering eller personalförsörjning i det som kommuniceras ut. Skipper har i detta sammanhang bidragit stort till att lyfta fram Marinens verklighet och utmaningar ur ett vidare perspektiv än rekryteringsfrågan.

  Hoppas att bloggen blir fortsatt levande och aktiv.

 • David 25 augusti 2014 15:51

  Härligt Jan! Jag har alltid uppfattat dig som rakryggad och ärlig. Fortsätt och sprid den andan, att gömma undan obekväma saker leder aldrig till positiv utveckling.

  Wiseman, Skipper, Jägarchefen, O-platsen och ett flertal till har lyft upp försvarsdebatten källarn till entréplan.
  Fortsätter den här trenden kan snart inte politikerna behandla FM som ett särintresse längre.

 • Dan 25 augusti 2014 17:23

  Hej,
  Som medborgare och skattebetalare kan jag kan inte mer än instämma. När våra folkvalda sviker så är folket helt beroende av det goda arbete som dessa herrar utför.

  Tack.

 • Sven 25 augusti 2014 20:31

  Viktigt med ett fungerande försvar både i lugna och mindre lugna tider. Det är en balansgång, samtidigt som militären inte får lägga sig i politiken så måste de få göra sitt jobb och berätta med sin sakkunskap hur det ligger till. (tänker på ÖB och hans en veckas försvar) Fortsätt sprida kunskap/fakta om hur det ligger till!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *