På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Försvarsmakten genomför planering och förberedelserna för förnyad insats i Operation Atalanta under 2015

Jimmie Adamsson

eunavfor

Regeringen gav den tredje april Försvarsmakten i uppdrag att vidta förberedelser för ett eventuellt svenskt militärt bidrag till EU:s operation Atalanta under 2015. För marinen och övriga försvarmakten blir detta det fjärde styrkebidraget sedan operationens start i december 2008. Senast var det ME03 som under perioden april till augusti 2013 deltog i EUNAVFOR. Samtidigt är det en ny unik insats som förbereds genom att de svenska enheterna kommer att verka från ett nederländskt fartyg. Det huvudsakliga bidraget ska utgöras av ett styrkehögkvarter (Force Head Quarter – FHQ) under svensk ledning. Senast Sverige hade detta uppdrag var under 2010. Det finns i dagsläget inga planer på att delta med något svenskt fartyg.

Diskussioner och förhandlingar pågår mellan svenska och nederländska marinen avseende hur det totala styrkebidraget ombord det nederländska fartyget ska utformas. Nuvarande inriktning är att det kommer att bli amfibiefartyget Johan De Witt och insatsen planeras att börja någon gång under januari nästa år.

Försvarsmakten har genomfört en arbetslägesredovisning till regeringskansliet som ska ligga till grund för ett förnyat regeringsbeslut som medger att det praktiska förberedelsearbetet kan påbörjas under sommaren och kommande höst.

Det som nu sker, i avvakten på kommande regeringsbeslut, är att ett bemanningsarbete i form av ’Intresseanmälan för tjänstgöring i det svenska styrkehögkvarteret’ kommer starta.Intresseanmälan för ett antal stabsbefattningar kommer i närtid läggas ut på Försvarsmaktens hemsida och Reach Me. Att vi inte kan utlysa befattningarna formellt beror på att det saknas regeringsbeslut gällande förberedelsearbetet.

Vi kommer att återkomma med mer information om det fortsatta planerings- och förberedelsearbetet under sommaren.

Övlt Roger Nilsson
Chef M5 Plan vid MTS

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

  • Lars Simonsson 14 juni 2014 10:17

    Äntligen ett uppvaknande från regeringen, att man konstaterar att tid för ett bra jobb behövs.

  • Torbjörn Westman 24 juni 2014 14:11

    När kommer möjligheten till intresseanmälan ut?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *