På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Övningar till sjöss är nödvändiga för hög sjukvårdsberedskap

Magnus Lindstedt

Ombord på HMS Carlskrona finns under insatsen Operation Atalanta ett mindre sjukhus, ett så kallat Role 2 Basic. Inom EU Navfor är Carlskrona det enda fartyget med en så kvalificerad sjukvårdsförmåga.

I första hand ska förmågan användas för att ta hand om egen personal. Men den kan också utnyttjas då andra fartyg i styrkan behöver stöd och hjälp. Nyligen genomfördes en övning där alla delar i sjukvårdskedjan övades. Patienten som skulle tas omhand under övningen hade en komplicerad buk- och bröstkorgsskada.

Den skadade tas först in till traumarummet och genomgår där en första röntgenundersökning. Med en avancerad ultraljudsapparat, så kallad FAST-teknik, undersöks patienten så att skador och blödningar i buk och bröstkorg kan identifieras.

Röntgensköterskan Berit Trens förbereder utrustningen inför röntgenundersökning. Foto: Anders Kallin/Försvarsmakten

Röntgensköterskan Berit Trens förbereder utrustningen inför röntgenundersökning.
Foto: Anders Kallin/Försvarsmakten

Med hjälp av ultraljudsundersökning kan jourhavande läkare snabbt konstatera om det finns någon blödning i buken. Foto: Anders Kallin/Försvarsmakten

Med hjälp av ultraljudsundersökning kan jourhavande läkare snabbt konstatera om det finns någon blödning i buken. Foto: Anders Kallin/Försvarsmakten

– Vid den här övningen provade vi all utrustning som vi förfogar över fullt ut. Det är viktigt så att allt det vi ska använda vid en operation är funktionellt om olyckan är framme, säger kirurg Karsten Offenbartl.

När undersökningen är klar och skadorna fastställda flyttas patienten till operationssalen. Narkossköterskan och narkosläkaren finns där tillhands och förbereder för narkos. Under tiden förbereder operationssjuksköterskan patienten för operation där även HMS Carlskronas operationsassistenter är behjälpliga.

Efter operation tas patienten in till HMS Carlskronas intensivvårdsavdelningen (IVA) där intensivvårdssköterskor tar hand om övervakning och omvårdnad tillsammans med en narkosläkare.

Efter genomförd operation får patienten kvalificerad intensivvård av Carlskronas två intensivvårdssjuksköterskor Karin Arrenius och Elisabeth Hedlund. Foto: Anders Kallin/Försvarsmakten

Efter genomförd operation får patienten kvalificerad intensivvård av Carlskronas två intensivvårdssjuksköterskor Karin Arrenius och Elisabeth Hedlund.
Foto: Anders Kallin/Försvarsmakten

– Ombord på Carlskrona finns inte bara de ordinarie läkarna och sjuksköterskorna. Bland sjömännen finns sex operationsassistenter och sex akutsjukvårdare. De är otroligt värdefulla som stöd vid ett större skadeutfall ombord, säger stabsläkare Lars Lundberg.

HMS Carlskrona har resurser att genomföra intensivvård för två till tre patienter i cirka 72 timmar. Fartyget deltar i EU Navfor Operation Atalanta till och med den 6 augusti.

Läs också artikeln om HMS Carlskronas operationsassistenter på bloggen operationatalanta.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • Övningar till sjöss är nödvändiga för hög sjukvårdsberedskap | UmeNytt.se - Nyheter Umeå Sverige - Nyhetsportal 26 augusti 2013 16:46

    [...] så kvalificerad sjukvårdsförmåga. I första hand ska förmågan användas för att ta … Continue reading → Marinbloggen — Tag värvning: Försvarsmakten [...]

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *