Ombord på HMS Carlskrona finns under insatsen Operation Atalanta ett mindre sjukhus, ett så kallat Role 2 Basic. Inom EU Navfor är Carlskrona det enda fartyget med en så kvalificerad sjukvårdsförmåga.
I första hand ska förmågan användas för att ta hand om egen personal. Men den kan också utnyttjas då andra fartyg i styrkan behöver stöd och hjälp. Nyligen genomfördes en övning där alla delar i sjukvårdskedjan övades. Patienten som skulle tas omhand under övningen hade en komplicerad buk- och bröstkorgsskada.
Den skadade tas först in till traumarummet och genomgår där en första röntgenundersökning. Med en avancerad ultraljudsapparat, så kallad FAST-teknik, undersöks patienten så att skador och blödningar i buk och bröstkorg kan identifieras.
Röntgensköterskan Berit Trens förbereder utrustningen inför röntgenundersökning.
Foto: Anders Kallin/Försvarsmakten
Med hjälp av ultraljudsundersökning kan jourhavande läkare snabbt konstatera om det finns någon blödning i buken. Foto: Anders Kallin/Försvarsmakten
– Vid den här övningen provade vi all utrustning som vi förfogar över fullt ut. Det är viktigt så att allt det vi ska använda vid en operation är funktionellt om olyckan är framme, säger kirurg Karsten Offenbartl.
När undersökningen är klar och skadorna fastställda flyttas patienten till operationssalen. Narkossköterskan och narkosläkaren finns där tillhands och förbereder för narkos. Under tiden förbereder operationssjuksköterskan patienten för operation där även HMS Carlskronas operationsassistenter är behjälpliga.
-
-
Som förberedelse inför narkos får patienten syrgas. Foto: Anders Kallin/Försvarsmakten
-
-
Carlskronas operationsassistenter hjälper operationssjuksköterskan Kristina Forslund med påtagande av operationskläder. Foto: Anders Kallin/Försvarsmakten
-
-
Efter steriltvättning dukas för operation. Foto: Anders Kallin/Försvarsmakten
-
-
HMS Carlskronas operationsassistenter och operationssjuksköterskan hjälper kirurgen Johan Linders med påtagande av operationskläder. Foto: Anders Kallin/Försvarsmakten
Efter operation tas patienten in till HMS Carlskronas intensivvårdsavdelningen (IVA) där intensivvårdssköterskor tar hand om övervakning och omvårdnad tillsammans med en narkosläkare.
Efter genomförd operation får patienten kvalificerad intensivvård av Carlskronas två intensivvårdssjuksköterskor Karin Arrenius och Elisabeth Hedlund.
Foto: Anders Kallin/Försvarsmakten
– Ombord på Carlskrona finns inte bara de ordinarie läkarna och sjuksköterskorna. Bland sjömännen finns sex operationsassistenter och sex akutsjukvårdare. De är otroligt värdefulla som stöd vid ett större skadeutfall ombord, säger stabsläkare Lars Lundberg.
HMS Carlskrona har resurser att genomföra intensivvård för två till tre patienter i cirka 72 timmar. Fartyget deltar i EU Navfor Operation Atalanta till och med den 6 augusti.
Läs också artikeln om HMS Carlskronas operationsassistenter på bloggen operationatalanta.