På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Övning okänd 2 – KBV, NI och FM

Jimmie Adamsson

För några veckor sedan genomfördes en övning mellan Kustbevakningen och Polisens nationella insatsstyrka och ett antal andra myndigheter. Första ubåtsflottiljen deltog med fartyget HMS Belos. Kursiv text nedan (som är något modifierad för Marinbloggen) kommer från Kustbevakningen. Övningen är ett bra exempel på det goda samarbete som finns mellan myndigheterna.

HMS Belos ockuperad av "aktivister"

HMS Belos ockuperad av ”aktivister”

Sveriges krisberedskap övad i Västervik

Övning Okänd 2 pågick i två intensiva dygn. Personal från Kustbevakningens båda regioner, regionledningar och huvudkontoret har övats i insatsledning, stabsarbete och krishantering. Polisen deltog med nationella insatsstyrkan (NI), och Försvarsmakten med ubåtsräddningsfartyget Belos. Med hjälp stöd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) pågår arbetet med att utvärdera hur uppgifterna utfördes.

"Aktivisterna" på Belos helikopterplatta

”Aktivisterna” på Belos helikopterplatta

Övningen, som var högt prioriterad, ägde rum tillsammans med nationella insatsstyrkan. Ombord på Belos, som utgick från Karlskrona och nordvart mot vattnen utanför Västervik, fanns ett hot som inledningsvis var otydligt. Efterhand framkom uppgifter om att det ombord fanns aktivister som tillhörde organisationen ”Antikrig”.

RIHB från Kustbevakningen som deltog i övningen

RIHB från Kustbevakningen som deltog i övningen

Fredliga aktivister med fredliga budskap, inspirerade av Ship to Gaza, var i sammanhanget ett nytt fenomen för de övade. Utmaningen var också större för de bordande från NI, än för Kustbevakningens båtförare som inte går ombord på målfartyget. Övningens operativa fokus låg på själva den operativa maritima insatsen, och Sveriges beredskap när det gäller civila maritima hot.

Nationella insatsstyrkan i Belos kranar

Nationella insatsstyrkan i Belos kranar

Utvärdering viktig för förbättringar

Alla händelser, stora delar av kommunikationen inom övningen och beslut som fattades av de personer och funktioner som övades, iakttogs och loggades av en utvärderingsgrupp som letts av MSB.

"Aktivisterna" samlade på Belos akterdäck

”Aktivisterna” samlade på Belos akterdäck

Alla noteringar och iakttagelser sammanställs och analyseras i en utvärdering. Det arbetet pågår för närvarande, och det är därför är det för tidigt att berätta om innehållet och eventuella slutsatser. 

Jag ser fram emot ett givande samarbete även under nästa år!

Fredrik Norrby
Chef Första ubåtsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *