På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Besök i La Spezia

jonaswikstrom

Vid ett antal tillfällen har vi skrivit här på Marinbloggen om HMS Kosters Validering och Verifiering (VoV) i Medelhavet. HMS Koster och hennes besättning har nu genomfört den första delen av sin verksamhet här nere, nämligen tester av fartygets förmåga att verka med sina system i varmare klimat. Testerna har genomförts på uppdrag av FMV och med hjälp av NATO Centre for Maritime Research and Experimentation (CMRE). En utförligare redovisning av testerna kan läsa i Erik Ahlströms inlägg på Marinbloggen.

I veckan hade jag förmånen att själv besöka fartyget och bilda mig en uppfattning om de pågående försöken. Det har varit en bra vecka i La Spezia. Jag har förutom en dag till sjöss med HMS Koster också besökt den landbaserade underhållsdelen och vår rörliga mätstation som har varit här för att mäta fartygets signatur.  Utöver det så gjorde jag ett studiebesök på ett av de nya finska minröjningsfartygen som för närvarande byggs på varv härnere. När de fartygen blir operativa kan vi ytterligare utveckla vårt nordiska samarbete inom minröjning.

För HMS Koster och hennes besättning väntar nu en veckas materielunderhåll. Därefter följer den avslutande delen av verksamheten i Medelhavet, nämligen två veckors Mine Counter Measures Operational Sea Traing (MOST), det vill säga sjöträning och evaluering av fartygets förmåga att genomföra minröjning i olika hotnivåer och skadesituationer. Besättningen är laddad för MOST och jag önskar dem lycka till.

 

Jonas Wikström

Chef 4.sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *