Äntligen losskastning! Under veckans två första dagar åkte vi ut till vårt övningsområde där det genomfördes materielkontroller samt tester av sonar och fartygets NBC-skydd. Vattnet här kring La Spezia är väldigt vältrafikerat vilket kräver extra mycket uppmärksamhet på bryggan. Resultaten från testerna var lyckade och alla var nöjda. Våra första gångdagar avslutades med att kocken bjöd besättningen samt våra gäster från Försvarsmaktens matrerielverk och Provturskommandot på väldigt välsmakande mat och dryck. En perfekt avslutning på våra första dagar till sjöss.
Dagen därpå var det dags för större delen av besättningen att åka hem till Sverige, vilket många nog tyckte var skönt trots rykten om regn och kyla där hemma. Vi är sex stycken ur besättningen som har stannat kvar för att vakta fartyget. För att skydda från solen när man står vakt på kaj så tillverkade vimed hjälp av en presenning, tamp samt en båtshake ett solskydd.Trots att vi långsamt börjat vänja oss vid värmen kan det fortfarande vara olidligt i solen under de varmaste timmarna på dygnet.
I vaktkvarteret har vi bestämt oss för att själva laga vår mat vilket är väldigt trevligt.Underhållsdivisionen har försett oss med en grill vilket var välkommet. Den har använts flitigt, det har bland annat inmundigats grillade räkor, kokta musslor samt andra läckerheter från medelhavet. Det råder med andra ord ingen nöd på oss!
Med varma hälsningar från oss i Italien
Matteus Szopa, Ledningssystemsbefäl HMS Koster