På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Dykning i Ala Lombolo

jonaswikstrom

Just nu befinner sig Röjdykardivisionen i Kiruna för att genomföra bottenundersökningar i sjön Ala Lombolo. 1991 upptäcktes att sjön är kraftigt förorenad av bland annat kvicksilver. Den största delen av kvicksilvret härstammar från järnanalyser som utfördes av gruvbolaget LKAB. Nu är det beslutat att sjön ska saneras.

1954 sänktes 173 trälådor med totalt 17288 luftvärnsgranater i Ala Lombolo för att man ansåg att krutladdningarna var instabila. Granaterna måste nu oskadliggöras för att saneringsarbetet ska kunna sätta igång.

I år genomför Röjdykardivisionen bottenundersökningar i sjön som förberedelser för kommande saneringsinsatser Enligt rapporterna går arbetet bra, men jobbet är svårt på grund av dålig sikt och att ammunitionslådorna ligger 30 till 40 centimeter ned i bottensedimentet.

På onsdag nästa vecka avslutas vårt arbete för i år men vi kommer att komma tillbaka nästa år för att påbörja arbetet med att oskadliggöra ammunitionen. Dyksäsongen är kort så här långt norrut, så det kommer att ta några år innan vi är klara. Ni kan följa vårt arbete i Ala Lombolo på www.forsvarsmakten.se.

 

Jonas Wikström

Chef  4.sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *