Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ny marin milstolpe

Bo Berg

Regeringen beslutade 2010 att Försvarsmakten får anskaffa ett datastridsledningssystem, ett taktiskt datalänksystem som heter Länk 16. Försvarsmakten får med systemet förmåga till datastridsledning för att lösa kvalificerade uppgifter vid en insats. Det gör att man kommer att kunna verka tillsammans med enheter från samtliga försvarsgrenar både nationellt och internationellt.

En ny milstolpe togs i dag, då det för första gången kopplades upp ett fartyg mot det nationella Länk 16 nätet.

Provet genomfördes mellan HMS Visby vid kaj i Karlskrona och ASC 890 (flygspaningsradarn) som utgick från Malmen i Linköping. HMS Visby är första fartyg som har ett Länk 16 monterat ombord. Besättning uppdaterade den befintliga installationen, laddade kryptonycklar och startade upp systemet med stöd av FMV och SAAB. Cirka tre minuter efter att första kontakt tagits med flygplanet var HMS Visby inkopplad i nätet och kunde se den lägesbild som flygspaningsradarn levererade. Provet pågick under de fyra timmar flygplanet var i luften.

Bo Berg

C PROD MARIN Mtrl

Officiell blogg

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • Peter 14 juni 2012 21:04

    Härligt att se 72. Specialflygdivision ur TSFE leverera effekt som bidrar till en hög operativ förmåga. Med många små system kan vi tillsammans skapa en bra förmåga för Försvarsmakten.
    Givetvis skall personalen ur Strilbataljonen ombord på flygplanet nämnas i sammanhanget också.
    Tillsammans blir vi starkare

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *