På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ny marin milstolpe

Bo Berg

Regeringen beslutade 2010 att Försvarsmakten får anskaffa ett datastridsledningssystem, ett taktiskt datalänksystem som heter Länk 16. Försvarsmakten får med systemet förmåga till datastridsledning för att lösa kvalificerade uppgifter vid en insats. Det gör att man kommer att kunna verka tillsammans med enheter från samtliga försvarsgrenar både nationellt och internationellt.

En ny milstolpe togs i dag, då det för första gången kopplades upp ett fartyg mot det nationella Länk 16 nätet.

Provet genomfördes mellan HMS Visby vid kaj i Karlskrona och ASC 890 (flygspaningsradarn) som utgick från Malmen i Linköping. HMS Visby är första fartyg som har ett Länk 16 monterat ombord. Besättning uppdaterade den befintliga installationen, laddade kryptonycklar och startade upp systemet med stöd av FMV och SAAB. Cirka tre minuter efter att första kontakt tagits med flygplanet var HMS Visby inkopplad i nätet och kunde se den lägesbild som flygspaningsradarn levererade. Provet pågick under de fyra timmar flygplanet var i luften.

Bo Berg

C PROD MARIN Mtrl

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

1 kommentar

  • Peter 14 juni 2012 21:04

    Härligt att se 72. Specialflygdivision ur TSFE leverera effekt som bidrar till en hög operativ förmåga. Med många små system kan vi tillsammans skapa en bra förmåga för Försvarsmakten.
    Givetvis skall personalen ur Strilbataljonen ombord på flygplanet nämnas i sammanhanget också.
    Tillsammans blir vi starkare

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *