Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Örlogsrodd – Överallt hal ut!

Jan Thörnqvist

Till sjöss på väg mot HMS Falken – Några ur HMS Falkens besättning vid årorna, Commodore Michiel Hijmans i fören (och jag själv bakom kameran till rors :-))

Efter snart två års tid återsåg jag idag Commodore Michiel Hijmans (Royal Netherlands Navy), som under två dagar besökt Sverige och Försvarsmakten. Förra gången vi träffades var 2010 ombord på HMS Carlskrona någonstans i Indiska Oceanen utanför Afrikas Horn, då jag hade förmånen att tjänstgöra som Force Commander för EUNAVFOR Task Force 465 i operation ATALANTA. Vid det tillfället hade han motsvarande befäl över NATO Task Force 508, som också deltog i antipirat operationer och sjöfartsskydd inom ramen för operation OCEAN SHIELD. Det blev ett trevligt återseende, inte minst för att vi tillsammans fick tillfälle att besöka HMS Falken vid Östra Brobänken på Skeppsholmen i Stockholm. Vi fick förmånen att embarkera Falkens jolle på Djurgårdssidan, för att därefter ros över till skonerten på andra sidan av det smala sundet. Väl ombord via lotslejd och med sedvanlig överblåsning i skepparpipa visade fartygschefen, örlogskapten Jerker Schyllert, oss runt ombord. Denna gång kom grunden för all sjöstjänst i marinen, d.v.s. sjömansskap, navigation och lagarbete, att stå i centrum för diskussionen. Våra skonerter ger tidigt under utbildningen på ett mycket bra och kostnadseffektivt sätt marinens personal ovärderliga kunskaper och erfarenhete att bära med sig i sitt yrke till sjöss. För sjöfolk är skonerterna dessutom en fröjd att se och vara ombord på. Åter igen en riktig bra och uppskattad dag på jobbet samt ett trevligt återseende i kombination med möten och samtal med engagerad och kompetent personal – skickliga sjömän i ordets rätta bemärkelse.

Jan Thörnqvist
Marininspektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *