Marinen har mycket kvalificerade enheter i form av ubåtar och korvetter. Förutom dessa systems goda förmåga att verka i och utanför Sveriges närområde, karaktäriseras de av lång livslängd, höga fasta kostnader och låga rörliga kostnader.
De fasta kostnader utgörs av:
– anskaffningskostnaden,
– förebyggande underhåll (som ej är drifttidsberoende) och
– majoriteten av personalkostnaderna.
Den mindre delen, de rörliga kostnaderna består av:
– drifttidsberoende underhåll,
– avhjälpande underhåll (vid exempelvis haverier) och
– personalkostnader som påverkas av verksamheten, exempelvis sjödygnsersättning.
Sammantaget utgör de fasta kostnaderna cirka 85 – 90 % och de rörliga kostnaderna (drifttidsberoende) är cirka 10 – 15 %. Det intressanta är att erfarenheterna från både ubåts- och korvettsystemet är att våra fartyg klarar stora driftsuttag – bra mycket högre än vad som tas ut idag – utan att underhållskostnaderna påverkas nämnvärt.
För ubåtssystemet ser relationen mellan kostnaden och tid till sjöss schematiskt ut enligt grafen nedan. Grafen baseras på att tre ubåtar är tillgängliga över tiden årligen.
Relationen som påvisas i grafen är en styrka! En relativt liten höjning av kostnaden ger hög marginalavkastning – en inneboende potential i ubåts- och korvettsystemet som måste utnyttjas bra mycket bättre än vad som nu görs. För ubåtsflottiljen skulle cirka 40 miljoner kronor årligen – som dock är mycket pengar i sig – ge ca 50 % mer tid till sjöss än idag.
Det behövs en mer effekt- och leveransfokusering inom och utanför Försvarsmakten – var ger ekonomiska förändringar bäst marginalavkastning? Och hur bör Försvarsmaktens enheter bäst nyttjas i och utanför Sveriges närområde med hänsyn till rådande omvärldsläge och marginalavkastningen?
Försvarsmakten genomgår nu ett paradigmskifte avseende personalförsörjningen vilket medför att stora delar av organisationen kommer att uppnå en helt annan tillgänglighet än tidigare. Enligt mig är omställningen av personalförsörjningen det första steget för att uppnå en effektivare försvarsmakt. Det andra steget – att nyttja materiel och personal än mer optimalt kvarstår. Först när detta andra steg har genomförts anser jag att Försvarsmakten har ställts om fullt ut.
För mig är detta att effektivt nyttja de resurser jag som förbandschef har ansvar för – största möjliga avkastning på det kapital som samhället ställt till Försvarsmaktens förfogande.
Trevlig Valborgshelg till er alla!
Fredrik Norrby
Chef 1.ubåtsflottiljen