På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marin insats i Vättern

jonaswikstrom

Tidigare i år så kunde ni här på Marinbloggen läsa ett inlägg om en insats utanför Sundsvall, där personal från 4.sjöstridsflottiljen oskadliggjorde en mina som flutit iland. Här kommer ännu ett exempel på nationell insatsverksamhet i form av ammunitionsröjning.

Vecka 212 genomförde 12 man från Marinens Röjdykardivision en insats i form av bottenundersökning och röjning av en granat i Vättern.

Bottenundersökningen genomfördes utanför Karlsborg vid bombmålet Enebågen. Flygvapnet har bedrivit skjut-och bombövningar mot Enebågen sedan 1939. Uppgiften var att undersöka utbredningen av ammunitionseffekter på sjöbotten där de flytande målen har varit placerade. Under insatsen kombinerades sökning med det lätta självgående sonarsystemet REMUS och röjdykare. Flertalet granater, flygbomber och raketer lokaliserades, identifierades och dokumenterades.

I Vadstena upprättades en tillfällig bas för att röja en granat som påträffats vid vraket av hjulångaren Eric Nordewall. Röjdykare användes för att dokumentera, identifiera och röja granaten utan att det kulturminnesmärkta vraket skadades. Eric Nordewall sjönk 1856 vid fyren Jungfrun utanför Vadstena.

Vi genomför varje år ett antal av dessa insatser som går under benämningen OXA-saneringar. OXA står för oexploderad ammunition . Syftet med OXA-saneringarna är att undersöka, dokumentera och vid behov röja ammunition i vattnet.

 

Jonas Wikström

Chef 4.sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *