Tidigare i år så kunde ni här på Marinbloggen läsa ett inlägg om en insats utanför Sundsvall, där personal från 4.sjöstridsflottiljen oskadliggjorde en mina som flutit iland. Här kommer ännu ett exempel på nationell insatsverksamhet i form av ammunitionsröjning.
Vecka 212 genomförde 12 man från Marinens Röjdykardivision en insats i form av bottenundersökning och röjning av en granat i Vättern.
Bottenundersökningen genomfördes utanför Karlsborg vid bombmålet Enebågen. Flygvapnet har bedrivit skjut-och bombövningar mot Enebågen sedan 1939. Uppgiften var att undersöka utbredningen av ammunitionseffekter på sjöbotten där de flytande målen har varit placerade. Under insatsen kombinerades sökning med det lätta självgående sonarsystemet REMUS och röjdykare. Flertalet granater, flygbomber och raketer lokaliserades, identifierades och dokumenterades.
I Vadstena upprättades en tillfällig bas för att röja en granat som påträffats vid vraket av hjulångaren Eric Nordewall. Röjdykare användes för att dokumentera, identifiera och röja granaten utan att det kulturminnesmärkta vraket skadades. Eric Nordewall sjönk 1856 vid fyren Jungfrun utanför Vadstena.
Vi genomför varje år ett antal av dessa insatser som går under benämningen OXA-saneringar. OXA står för oexploderad ammunition . Syftet med OXA-saneringarna är att undersöka, dokumentera och vid behov röja ammunition i vattnet.
Jonas Wikström
Chef 4.sjöstridsflottiljen