På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinens Utvecklingsplan (MUP) – Inriktning (forts.)

Jimmie Adamsson

Åter till Marinens utvecklingsplan där jag i förra inlägget om MUP presenterade och kommenterade min inriktning inom personalområdet. Här kommer fortsättningen och resterande del av ”Marininspektörens övergripande inriktning för de marina stridskrafterna”, vilken är att:

  • prioriteringsordningen ska vara förband och enheter som är insatta, förband och enheter som är i beredskap och planerade för insats, grundutbildning och därefter övrig verksamhet.
  • uppdragstaktik ska vara grunden för marin ledning.

Min kommentar: Detta ska gälla generellt och på alla nivåer för ledning och ledarskap i Marinen. Uppdragstaktik innebär i korthet att chefer på alla nivåer alltid ska eftersträva att tilldela väl definierade resurser (personal, ekonomi och materiel), ge klara och tydliga uppgifter med tydliga mål. Där efter ska den som fått uppgiften tilldelad på bästa sätt ansvara för genomförande och återrapportering då uppgiften är löst. Vid behov ges nödvändiga styrningar, men inte i detaljer. Uppdragstaktik förutsätter en bra och öppen dialog samt att de övergripande målen med verksamheten är kända och förstådda.

 

  • begrepp som stående förband med hög tillgänglighet, interoperabilitet, sjörörlighet, uthållighet och kvalité samt tydlighet ska vara centrala begrepp i den fortsatta marina utvecklingen.

Min kommentar: Marinstridskrafterna ska ständigt vara bemannade – personal med rätt kompetens – mot ställda beredskapskrav.

  • förmågan att leda och verka i behovssammansatta integrerade marina insatsstyrkor (med sjö- och amfibiestridskrafter, underhållsförband, helikoptrar m.fl.) ska stå i fokus.

Min kommentar: En efter uppgiften sammansatt marin stridsgrupp ska alltså kunna ledas och verka tillsammans för att lösa gemensamma uppgifter i samma operationsområde.

  • insatser mot en högteknologisk motståndare ska vara dimensionerande.
  • vidmakthållande och utveckling av förmåga till väpnad strid ska ha högsta prioritet.

Min kommentar: Marinstridskrafterna ska alltså, i samverkan med flyg och markstridskrafter, materiellt, personellt och taktiskt kunna sättas in i väpnad strid mot en motståndare som står på en hög teknisk och taktisk nivå. Detta ställer följaktligen också särskilda krav på såväl personal, utbildning, materiel, övningsverksamhet, interoperabilitet etc. Det innebär emellertid inte en återgång till någon form av invasionsförsvar och heller inte att marinen bara ska öva nationellt och användas i närområdet. Marinen ska kunna sättas in i och utanför närområdet och tillsammans med andra för att skydda sjöfart och svenska intressen. Därför måste vi också öva i multinationella sammanhang.

Jan Thörnqvist
Marininspektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

  • Soldaten 15 januari 2012 17:01

    Ah, Gruppcheferna till mig (Tecken). Vackert att se.

    Fin bild för övrigt, Vilka övar och vart? Ser ju inte ut som en svensk helikopter.

    • marinbloggen Soldaten 15 januari 2012 18:17

      Hej, den är tagen härifrån.

      Mvh Jimmie Adamsson

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *