På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

NNSC Annual Reception 10 maj 2024

koreabloggen

NNSC har äntligen kunnat genomföra kommissionens traditionsenliga tillställning på campen i Panmunjom – NNSC Annual Reception.  Evenemanget har inte kunnat genomföras de senaste fem åren på grund av pandemi samt ombyggnation av NNSC camp.

In i det sista fanns det en viss osäkerhet för genomförandet med anledning av det spända läget mellan Nord- och Sydkorea. Spänningen och annulleringen av det interkoreanska militära samarbetsavtalet har bland annat medfört återbeväpning, minering och etablerande av vaktposteringar inom DMZ.

Dagen till ära strålade solen och allt förflöt enligt plan – trots det spända läget.

Eventet startade med att NNSC Marsch spelades. Marschen komponerades inför NNSC 70-års jubileum i juli 2023 och tillägnades kommissionens första kvinnliga chef – genmaj Lena Persson Herlitz.  Inledningstalare var den schweiziska delegationschefen, genmj Ivo Burgener följd av ställföreträdande chefen för UNC, genlt Derek Macaulay. Genlt Macaulay  tryckte på vikten av NNSC och nyttan med att det finns en oberoende entitet som kan genomföra översyn av parterna och granska efterlevnaden av stilleståndsavtalet (Armistice Agreement från 1953) . UNCMAC Senior Member, genmj  In Kyu KANG, talade därnäst och även han påpekade vikten av NNSC och att stilleståndsavtalet kan leva vidare. Efter talen fick gästerna njuta av den goda maten som serverades kombinerat med musiken från Eighth Army Band.

Merparten av de aktörer som NNSC samverkar med var inbjudna till tillställningen. Utöver Sveriges ambassadör och Schweiz ambassadör var ett flertal ambassadörer, generaler från både USA och Korea och andra prominenta gäster närvarande. Totalt samlade eventet ca 180 deltagare inklusive gott stöd från United Nations Command, Joint Security Battalion  och 8.Armén.

Tillställningen avslutades med en särskild konsert från Eighth Army Band med bland annat Abba samt ett uppträdande med traditionella flöjter framfört av barn från Taesong-dong grundskola. Taesong-dong är den enda byn belägen i DMZ på Sydkoreanska sidan, endast några hundra meter från NNSC Camp. Underhållningen uppskattades och fick långa applåder vid avslutningen.

Genmj Lena Persson Herlitz avslutade dagens event med att påminna om vikten av ett gott samarbete för att bidra till en fredlig utveckling på Koreahalvön och förmågan att omsätta ord i handling. ”Well done is better than well said!”  Genmj Persson Herlitz avrundade Annual Reception 2024 med orden ”Välkomna tillbaka nästa år”.

Allt som allt blev tillställningen mycket lyckad och förhoppningsvis har vi nu återtagit en årlig uppskattad tradition i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea.

Ceremonimästare Annual reception 2024

Öv Peter Nilsson

 

Foton från NNSC Annual Reception 2024: Fotograf ur NNSC SWE

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *