På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kvartermästaren NNSC

koreabloggen

Kvartermästaren, QM, är en av delegationens fem befattningar. Som det går framgår av namnet handlar det om att säkerställa logistiken för delegationen. QM hanterar ekonomin för boende och andra återkommande utgifter, exempelvis de koreanska mobiltelefoner som vi använder här. QM är också ansvarig för delegationens hyrfordon. Tillsammans med den schweiziske kvartermästaren deltar jag i logistikmöten med campmanagern en gång i veckan. Då hanteras kommande veckas transporter och meny för köket och eventuella andra behov. En normal vecka är jag på NNSC campen i Panmunjom måndag till fredag. Helgerna tillbringas nära den amerikanske Camp Humphreys utanför Pyoengtaek som ligger ca 2 timmars bilfärd från Panmunjom. Ungefär var fjärde vecka går jag VB uppe på campen.

Samtidigt är vi bara fem officerare vilket innebär att vi också ibland går in och stödjer med mer än vår huvuduppgift. Främst ska QM ersätta sekreteraren vid dennes frånvaro. Men även operationsofficerens uppgifter har jag haft förmånen att genomföra. Då har jag varit på inspektioner eller utbildning. Vid inspektioner följer vi med när UNCMAC (United Nations Command Military Armistice Commission) genomför sina inspektioner av frontförbanden, dvs de förband som är närmast demarkationslinjen, MDL (Military Demarcation Line). Vår uppgift är att övervaka dessa inspektioner eller som en sydkoreansk soldat uttryckte det ”You are here to check the checkers”. Utbildning innebär att de sydkoreanska förbanden utbildas i Vapenstilleståndsavtalet, där vi berättar om NNSC och våra uppgifter kopplade till detta avtal.

Samtliga delegater deltar i ceremonier, avtackningar av personal tillhörandes UNCMAC eller NNSC och helikopterflygningar inom den demilitariserade zonen, DMZ. Dessa ceremonier rör oftast händelser under Koreakriget men även incidenter som hänt senare, främst inom DMZ. Även de koreanska högtiderna firas på olika sätt och vi är ofta inbjudna att delta.

Jag roterar hem i slutet av juli. Det jag främst kommer att ta med mig är alla möten som skett med olika människor. Oavsett om det har varit arbetsrelaterat eller inte så har jag mött en sådan optimism överallt. Även om den genomsnittlige sydkoreanen kanske inte längre tror på en återförening med Nordkorea, så är man fortfarande tacksamma över den hjälp som gavs under Koreakriget och många vet även NNSC roll då och nu. Det har varit en fantastisk arbetsplats och jag uppskattar verkligen att ha fått förmånen att åka hit.

Major Linda Bremer

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *