På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Alternate Member – ställföreträdande delegationschef

koreabloggen

Vad är en ”Alternate Member” och vad gör denne?

I Armistice Agreement regleras att vardera delegationen i Neutral Nations Supervisory Commission (NNSC) ska ha en ”Member” som chef men också en ”Alternate Member”. I Armistice Agreement fastslås att: ”each member shall designate an alternate member to attend those meetings which for any reason the principal member is unable to attend. Such alternate members shall be of the same nationality as their principals”. Utöver detta har vardera delegationen handlingsfrihet med antal medlemmar. Den svenska delegationen, liksom den schweiziska, består för närvarande av fem medlemmar.

Alternate member är tillika ställföreträdande delegationschef. I denna roll är den viktigaste uppgiften att vid behov företräda delegationschefen. Att kunna lösa alla de uppgifter som delegationschefen normalt löser. Befattningen är dock till vardags mer att likna vid en stabschef. Det vill säga att leda delegationens inre arbete samt att hantera ärenden i stort och smått. I detta ingår nästan daglig samverkan dels inom NNSC och dels med UNCMAC-S (United Nations Command Military Armistice Commission – Secretariat). Utöver detta samverkar Alternaten med många andra aktörer.

En viktig uppgift är att planera och delta vid delegationens observationer vid övningar. En inspirerande uppgift som ger en stor insikt i den militärstrategiska miljön i denna del av världen.

Överste Peter Nilsson

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *