På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rek och utbildningsresa för NNSC 2024-25

koreabloggen

Så var det dags att förbereda för nästa delegation, NNSC 2024-25. De blivande NNSC-delegaterna hämtades på Incheon flygplats utanför Seoul för att tillbringa en vecka i Sydkorea. Syftet med denna resa var främst att få en förståelse för insatsen och den miljö de kommer att arbeta i under ett eller två år.

Första delen av resan tillbringades på Camp Humphreys, USA´s största armégarnison utomlands. Garnisonen ligger ca 10 mil söder om den demilitariserade zonen, DMZ, som utgör gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Här genomförs delar av det arbete som NNSC utför.

Två av delegaterna bor på Camp Humphreys, övriga tre utanför i nära anslutning till campen. Delegationens chef, generalmajor Lena Persson Herlitz, bjöd de blivande delegaterna på fika och därefter bekantade de sig med området inne på Camp Humphreys.

Första dagen avslutades med middag ihop med nuvarande sekreterarens medföljande hustru Åsa, som hade mycket att berätta om hur det är att vara just medföljande. Även nästkommande dag tillbringades till huvuddel inne på Camp Humphreys. De blivande delegaterna presenterades för kommande kollegor på UNCMAC-S (United Nations Command Military Armistice Commission Secretariat) högkvarter, där även NNSC har ett kontor. Här förbereddes även en del av den administration som krävs för att kunna tjänstgöra inne på campen.

Under onsdagen genomfördes transport upp till Panmunjom och den svensk/schweiziska NNSC-campen som är belägen inne i DMZ. Efter inkvartering och säkerhetsgenomgång  påbörjade överste Nilsson en introduktion om hur det är att arbeta på NNSC. Denna introduktion fortsatte under torsdagen med att generalmajor Persson Herlitz informerade om läget på Koreahalvön och NNSC uppgifter. Strax innan lunch besöktes Joint Security Area (JSA) med sina karakteristiska blåa byggnader. En av dessa, kallad T1, är NNSC ”högkvarter” som besöks dagligen av framförallt sekreteraren.

På eftermiddagen besöktes NNSC museum, beläget i Camp Greaves, några km söder om NNSC camp. Detta museum består av en gemensam del och fyra mindre utställningar som representerar de ursprungliga nationerna som bildade NNSC: Tjeckoslovakien, Polen, Sverige och Schweiz. Därefter besöktes Transportation Corridor West (TC-W). Här fick de blivande delegaterna en genomgång av major Oesten från Danmark om denna tullstation som färdigställdes 2002 med syftet att trafik från Nordkorea till Sydkorea skulle gå härigenom. Sedan januari 2020 har stationen varit vilande med ett minimum av personal som arbetar här för att förhoppningsvis i framtiden kunna starta upp verksamheten igen.

Dagen avslutades med samkväm på den schweiziska mässen och traditionell ”Snake drink”. Ett mycket trevligt initiativ av den schweiziska delegationen.

Fredagen inleddes på Camp Bonifas, en United Nations Command (UNC) militärförläggning ca 400 m söder om DMZ. Här besöktes Joint Visitor Center (JVC) där den interkoreanska konflikten, främst efter vapenstilleståndet, beskrivs på ett översiktligt vis. Efter en lunch på Camp Bonifas militärrestaurang åkte vi in till Seoul där vi träffade personalen vid den svenska ambassaden i Seoul, en viktig kontakt för oss i vårt arbete.

På lördagen besöktes War Memorial Museum, där vi fick en guidad visning ihop med personal från svenska ambassaden. Efteråt gavs det tillfälle att upptäcka museet även på egen hand. Därefter gick vi genom stadsdelen Ittawon, vidare upp mot Seoul Tower där några av oss valde att åka upp med hissen till toppen av tornet. Dagen avslutades med gemensam avslutningsmiddag i centrala Seoul.

Hemresedagen besöktes palatset Gyeongbokgung, det största av fem palats i Seoul och även det äldsta av de kejserliga palatsen från Joseon dynastin, byggt ursprungligen 1395. Inte mycket av det ursprungliga palatset finns kvar, byggnaderna har dock återuppförts och restaurerats sedan 1990-talet.

Även den amerikanska Camp Yongsan besöktes. Yongsan är en camp inne i centrala Seoul där den största delen av verksamheten har flyttats till Camp Humphreys, en mindre del används dock fortfarande. Slutligen kördes de blivande delegaterna till Incheon Airport för att där påbörja sin hemresa.

Det har varit ett högt tempo och många nya intryck för de blivande NNSC delegaterna. Snart är det dags för dem att ta över och för oss andra att åka hem. Välkommen tillbaka och stort lycka till från oss till: överste Fredrik Zetterberg, major Carl-Johan Engström, major Per Wallin och fanjunkare Sebastian Persson.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *