På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Transparens och öppenhet – Freedom Shield 2024 (FS24)

koreabloggen

Under februari och mars har NNSC observerat USA:s och Sydkoreas viktigaste stabsövning för våren 2024. Den så kallade FREEDOM SHIELD 24.

Den svenska och den schweiziska delegationen, med delegationschefer och ställföreträdare från respektive nation, observerade övningen under drygt fyra veckor. Syftet med NNSC observation var att främst bedöma om övningen var avskräckande och defensiv till sin natur samt att övade militära operationer och svar på incidenter skedde i enlighet med vapenstilleståndsavtalet från 1953.

I det spända läge som är på Koreahalvön fyller NNSC en viktig roll att som oberoende och opartisk observatör kunna belägga om övningen uppfyller ovan krav. Det var speciellt viktigt denna gång eftersom det under 2018 undertecknade interkoreanska avtalet CMA[1] i princip övergavs av båda sidor hösten 2023.

Uppgiften att på inbjudan observera övningar härrör sig från de så kallade ”NNSC extended tasks” som bestämdes 2010 men som sedan utvecklats och implementerades från 2016.

Under övningen har NNSC besökt och intervjuat flertalet högre chefer som deltog i övningen. Insatsregler har diskuterats med olika befattningshavare. De har svarat på frågor om hur de har agerat och hur de har hanterat olika situationer utifrån bland annat stilleståndsavtalet (Armistice Agreement, från 1953). Totalt genomförde NNSC 53 olika besök/möten under övningen.

USA och Sydkorea har varit mycket transparanta och bjudit in delegationen att närvara vid föredragningar och diskussioner. Inför övningen ändrades sekretessen till att tillåta Sverige och Schweiz att se i princip all information. Detta gör att delegationen kan säga att vi har en god uppfattning om innehållet i övningen.

Efter fyra veckors observationer redovisade NNSC sin slutrapport för chefen UNC (United Nations Command). När det gäller observation av övningar är det viktigt att påpeka att rapporten endast redovisas för den som har bjudit in NNSC att observera övningen. Det är sedan upp till mottagande chef att därefter bestämma hur den sammanfattande rapporten ska användas eller delges.

[1] Comprehensive Military Agreement

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *