På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

NNSC Secretary 2023-24

koreabloggen

Befattningen som sekreterare i NNSC (Neutral Nations Supervisory Commission) har funnits sedan det första mötet den 1 augusti 1953. Även om vissa uppgifter tillkommit och andra försvunnit är rollen i grunden densamma idag som för 70 år sedan. Det som har förändrats under åren är antalet delegater samt vilka nationer som deltar i NNSC.

Initialt hade NNSC samma upplägg i både Nord- och Sydkorea. På nordsidan hade Tjeckoslovakien och Polen uppgiften att övervaka att den nordkoreanska sidan följde vapenstilleståndsavtalet från 1953. Både Tjeckoslovakien och Polen tillhörde den militära alliansen Warszawapakten som upphörde 1991.

Efter Tjeckoslovakiens delning 1993 upphörde deras roll i NNSC. 1995 tilläts inte heller längre Polen att verka inom Nordkorea. Polen deltar i dag endast vid vissa enstaka möten inom NNSC, och då endast på sydsidan.

Sekreteraren är, tillsammans med kvartermästaren, den befattningshavare som till större del av tiden tjänstgör på plats vid den svensk-schweiziska NNSC campen i Panmunjom. Varje dag möts den svenska och schweiziska sekreteraren i byggnaden benämnd T1 inne på JSA (Joint Security Area). Den närmaste vägen från NNSC campen till JSA går över Blue Bridge. När respektive sekreterare inte är i tjänst, tar en annan delegat över den dagliga uppgiften.

Det är också sekreteraren som förbereder det formella mötet, det s.k. NNSC Weekly, som genomförs en gång per vecka. Den 16 januari 2024 genomfördes det 3924:e NNSC mötet sedan starten den 1 augusti 1953. Sekreteraren hanterar delegationens administration vad avser planering och koordinering samt håller samman in- och utgående ärenden. I uppgifterna ingår även att dokumentera och arkivera. Efter 70 års verksamhet är arkivet relativt stort och omfattande.

Utöver NNSC formella, informella och dagliga möten förbereder och administrerar sekreteraren, i samverkan med den schweiziska delegationens sekreterare, även alla besök, inbjudningar och rapporter samt uppföljningen av UNC (United Nations Command) och KPA/CPV (Korean Peoples Army/Chinese Peoples Volunteers) rapportering avseende personal- och materielrörelser enligt AA (Armistice Agreement) paragraf 13c och 13d. Idag rapporterar dock endast UNC sina personalrörelser till och från Sydkorea.

Sekreteraren svarar även upp för kvartermästartjänsten vid dennes frånvaro och stödjer operationsofficeren i dennes operativa arbete med deltagande i inspektioner samt information och utbildning om NNSC roll och verksamhet.

Med erfarenhet från insatser och internationella uppdrag för både FN, NATO och EUFOR kan jag säga att NNSC är någonting alldeles extra. Det är en unik kombination av tradition, historia och mångkulturell civil-militär samverkan, där verksamheten bedrivs i vitt skilda miljöer. Från mahogny och skinnfåtöljer i de intima gamla mötesrummen vid JSA, med anor från 1950-talet och Koreakriget, till den enorma Camp Humphreys med över 30 000 stridsberedda amerikanska soldater, om det skulle behövas.

Det är en förmån att få tjänstgöra som sekreterare vid den svenska NNSC delegationen och uppleva gemenskapen och arvet från det som varit. Under senare tid har konflikter och krig drabbat flera delar av världen, spänningen mellan Nord- och Sydkorea har också påverkats. Det känns meningsfullt att få delta i ett sammanhang som detta och sekreterarbefattningen har en central och samordnande roll för övervakningskommissionen NNSC.

Major Patrik Fundin, NNSC Secretary 2023-24

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *