På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

NNSC Plenary Meeting 2023

koreabloggen

Två gånger om året samlas medlemmarna i NNSC (Neutral Nations Supervisory Commission) från Sverige, Schweiz och Polen till ett plenummöte. Det senaste mötet, i december 2023, genomfördes traditionsenligt i den klassiska mötesbyggnaden T1 belägen vid det gemensamma säkerhetsområdet JSA (Joint Security Area) i Panmunjom.

Det främsta syftet med mötet är att utvärdera om verksamheten som bedrivits under de senaste sex månaderna är förenlig med AA (Armistice Agreement), det stilleståndsavtal som upprättades 1953. En viktig del i denna utvärdering är att granska förändringar och status vad avser stationerad militär personal på den koreanska halvön.

KPA, den Koreanska folkarmén (Nordkoreas armé), tillät i februari 1995 inte längre Polen att verka som nation i NNSC. Polen har dock fortfarande en symbolisk anknytning till NNSC, men KPA ger dem inga rättigheter norr om den militära gränslinjen. Vid Plenary Meeting deltar dock fortfarande representanter för Polen på plats i Panmunjom.

Förberedelserna och sammanställningen av det underlag som utvärderas under Plenary Meeting hanteras av delegationernas sekreterare och arbetet med detta benämns Analytic Branch Meeting. Ansvaret för förberedelser, planering och genomförande av Planery Meeting roterar mellan den svenska och schweiziska delegationen i Panmunjom. Nästa möte är inplanerat till mitten av juni 2024.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *