På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

NNSC Marsch överlämnad till generalmajor Lena Persson Herlitz

koreabloggen

Den 19 december överlämnades ”Marsch till NNSC” till delegationschefen för Neutral Nations Supervisory Commission, generalmajor Lena Persson Herlitz.
Marschen är komponerad av major Robin Wahl och är tillägnad insatsens första
kvinnliga chef.

Det är mycket uppskattat att Sverige har kunnat bidra med ett nykomponerat musikstycke till NNSC under jubileumsåret 2023. Under året har United Nations Command (UNC) och den koreanska administrationen högtidlighållit att det är 70 år sedan vapenstilleståndsavtalet signerades och Koreakriget avslutades, säger generalmajor Persson Herlitz.

Överlämningen skedde på Älvsborgsmässen, Amf4, med bl.a. representant för
Koreaveteranerna på plats. Solen strålade och deltagarna kunde njuta av en magnifik utsikt över inloppet till Göteborg. Det är naturligtvis hedrande att få en marsch sig tillägnad, särskilt som det sker på det regemente där jag en gång i tiden påbörjade min militära karriär 1991, säger NNSC delegationschef.

Major Robin Wahl har även en akademisk musikutbildning och har tidigare komponerat andra marscher till olika förband och skolor. Det som kännetecknar ”Marsch till NNSC” är att den andas positivitet, trots omvärldsläget och spänningarna på koreahalvön, säger kompositören och tillägger att marschen sticker ut rent musikaliskt i och med att harmoniseringen och själva formen är lite modernare än traditionella marscher.

Schweiz, som är den andra nationen ingående i NNSC, har uppmärksammat jubileet genom att leda återinvigningen av NNSC-museum lokaliserat i närheten av den demilitariserade zonen. Sverige bidrog tidigt till den amerikanskledda insatsen, med rätt att föra FN-flagg, genom upprättandet av ett fältsjukhus samt genom deltagandet i den opartiska och oberoende övervakningskommissionen, NNSC, från 1953.

Efter ett drygt halvår på plats i Sydkorea – på gränsen till Nordkorea – är det påtagligt att utvecklingen inte går åt rätt håll, säger generalmajor Persson Herlitz och fortsätter; Det säkerhetspolitiska läget är spänt i regionen. Nordkoreas utveckling av kärnvapen och ballistiska missiler, trots FNs resolutioner i Säkerhetsrådet och omvärldens sanktioner, är en oroväckande utveckling. Nordkoreas fördjupade relation med Ryssland bidrar till att polariseringen mellan världens demokratier och autokratier förstärks. Det interkoreanska avtalet, Comprehensive Military Agreement, som syftade till att minska spänningarna och införa buffertzoner mellan Nord- och Sydkorea, har i praktiken upphört att gälla. Övergripande skulle man kunna beskriva det som närmast en återgång till det kalla kriget men helt utan respekt för några regler. Den regelbaserade internationella världsordningen är utmanad, säger generalmajor Persson Herlitz.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *