Under februari och mars har NNSC observerat USA:s och Sydkoreas viktigaste stabsövning för våren 2024. Den så kallade FREEDOM SHIELD 24.
Den svenska och den schweiziska delegationen, med delegationschefer och ställföreträdare från respektive nation, observerade övningen under drygt fyra veckor. Syftet med NNSC observation var att främst bedöma om övningen var avskräckande och defensiv till sin natur samt att övade militära operationer och svar på incidenter skedde i enlighet med vapenstilleståndsavtalet från 1953.
I det spända läge som är på Koreahalvön fyller NNSC en viktig roll att som oberoende och opartisk observatör kunna belägga om övningen uppfyller ovan krav. Det var speciellt viktigt denna gång eftersom det under 2018 undertecknade interkoreanska avtalet CMA[1] i princip övergavs av båda sidor hösten 2023.
Uppgiften att på inbjudan observera övningar härrör sig från de så kallade ”NNSC extended tasks” som bestämdes 2010 men som sedan utvecklats och implementerades från 2016.
Under övningen har NNSC besökt och intervjuat flertalet högre chefer som deltog i övningen. Insatsregler har diskuterats med olika befattningshavare. De har svarat på frågor om hur de har agerat och hur de har hanterat olika situationer utifrån bland annat stilleståndsavtalet (Armistice Agreement, från 1953). Totalt genomförde NNSC 53 olika besök/möten under övningen.
USA och Sydkorea har varit mycket transparanta och bjudit in delegationen att närvara vid föredragningar och diskussioner. Inför övningen ändrades sekretessen till att tillåta Sverige och Schweiz att se i princip all information. Detta gör att delegationen kan säga att vi har en god uppfattning om innehållet i övningen.
Efter fyra veckors observationer redovisade NNSC sin slutrapport för chefen UNC (United Nations Command). När det gäller observation av övningar är det viktigt att påpeka att rapporten endast redovisas för den som har bjudit in NNSC att observera övningen. Det är sedan upp till mottagande chef att därefter bestämma hur den sammanfattande rapporten ska användas eller delges.
[1] Comprehensive Military Agreement