På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Utbildningsresa till NNSC i Korea

koreabloggen

Under veckorna 306-307 hade den svenska NNSC delegationen besök av den nya svenska NNSC delegationen som kommer rotera ner till insatsområdet med början i juni. Syftet med resan var framför allt att ge de blivande delegaterna en bättre förståelse för deras kommande tjänstgöring, situationen i insatsområdet samt genomföra en administrativ inprocessing i det amerikanska systemet. 

Deltagande delegater var generalmajor Lena Persson Herlitz (blivande delegationschef/Member), kommendörkapten Stefan Mattsson (blivande operationsofficer), major Patrik Fundin (blivande sekreterare), samt major Linda Bremer (blivande kvartermästare).

Första veckan inleddes med att de blivande delegaterna fick gå igenom den stundtals komplicerade och tröga administrativa processen med att komma in i det amerikanska systemet, bl a avseende inpassering på basen och uthämtning av två olika typer av ID-kort. Därefter fick de se hur vi bor och jobbar när vi inte befinner oss vid vår camp uppe i Panmunjom. De fick träffa våra familjer och besöka våra lägenheter och hus. Ett besök och rundtur på den stora amerikanska basen, Camp Humphfreys, samt en tur till närmsta större stad, Pyeontaek, ingick också. Under helgen visade vi de närmsta omgivningarna omkring vårt boende, vi genomförde även en härlig ”hike” i ett av närområdets finaste område och helgen avslutades med en middag hos nuvarande delegationschefen.

Andra veckan var dags att åka upp mot Panmunjom där den svenska och schweiziska NNSC Campen är grupperad och där vi har vår huvudsakliga arbetsplats och stab. För att skapa förståelse för området där vi verkar i inleddes besöket med en visning av JSA med sina karakteristiska blåa byggnader, ”Conference Row”. Därefter var det bl a genomgång om verksamheten vid delegationen och NNSCs uppgifter, den internationella miljön vi arbetar i och hur de båda NNSC delegationerna löser sina uppgifter tillsammans. För att ytterligare skapa förståelse för Koreakriget, och vår egen historia kopplat till detta, besökte vi två museer i DMZ, där NNSCs eget museum var ett av dom. Vi fick även möjlighet att besöka Observation Post DORA med sin fantastiska utsikt över delar av DMZ och Nordkorea. En viktig del i denna utbildningsresa var att träffa de olika samverkansparterna NNSC har. En viktig part för oss i Panmunjom är bataljonschefen för UNCSB-JSA och dennes ställföreträdare. Dom tog emot oss i sin stab på Camp Bonifas för ett kort samverkansmöte där den nya delegationen presenterades och vi fick en dragning av UNCSB-JSA uppgifter i stort.

Utbildningsresan avslutades med två dagar i Seoul där vi bl a gick en guidad rundtur på ”War Memorial of Korea” för att lära mer om Koreakriget. Vi besökte också Gyeongbokung Palace där vi hade turen att precis hinna se en vaktavlösning. Vi vandrade genom Seoul längst den fina Cheonggyecheon Stream, besökte den smått kaotiska matmarknaden Gwangjang Market och självklart ett besök uppe på berget Namsan och Seoul Tower. Ännu en viktig samverkanspartner för NNSC är vår svenska ambassad och vid ett besök hos dom fick vi under trevliga former träffa delar av personalen över en ”fredagsfika”. Vi genomförde även en kortare utvärdering av utbildningsresan, en resa som de blivande delegaterna var mycket nöjda med. Under sista kvällen tillsammans hade vi en avslutningsmiddag som satte punkt för dessa två intensiva veckor. För blivande delegater viktiga veckor inför kommande tjänstgöring, inte minst genom att få träffa blivande kollegor och utländska samarbetspartners, samt se området vi verkar i.

Foto Karin Malmsten och Axel Oweling

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *