På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Observera övningar – Freedom Shield 2023 (FS23)

koreabloggen

En av NNSC viktigaste uppgifter är att observera stora övningar som genomförs av US-ROK Combined Forces Command (CFC), US Forces Korea (USFK) eller av Republic of Korea Armed Forces (ROK AmF). Normalt genomför US-ROK CFC sina största stabsövningar en gång per halvår. I mars genomförde CFC den operativa stabsövningen Freedom Shield 2032 (FS 23), i vilken även USFK och UNC deltog.

Den svenska och den schweiziska delegationen, med delegationschefen och ställföreträdande från respektive delegation, observerade övningen under drygt tre veckor. NNSC var inbjudna att observera övningen av general LaCamera, chef för Combined Forces Command (CFC), tillika chef för UNC och USFK. NNSC har till uppgift att utröna om övningen är defensiv och avskräckande till sin natur och skriva en rapport om detta. 

Övningen genomfördes under ett väldigt spänt läge på Koreahalvön. Både innan, under och direkt efter övningen genomförde Nordkorea (DPRK) ett antal missilskjutningar och tester. Ofta som ett direkt svar på övningen. Sydkorea och USA har då också svarat med ett antal åtgärder, vilket har höjt spänningsnivån. Utöver detta har retoriken mellan länderna varit hård.

Uppgiften att på inbjudan observera övningar härrör sig från de så kallade ”NNSC extended tasks” som bestämdes 2010 men som sedan utvecklads och implementerades från 2016.  Uppgifterna är en av flera som inte återfinns i det ursprungliga stilleståndsavtalet från 1953. NNSC har också fortfarande uppgifter som återfinns i stilleståndsavtalet från 1953. Dessa ursprungliga uppgifter rapporterades tidigare till Military Armistice Commission (MAC), men numera sker det till UNCMAC.

Under övningen har NNSC besökt och intervjuat flertalet högre chefer som deltog i övningen. Insatsregler har diskuterats med olika befattningshavare. De har svarat på frågor om hur de har agerat och hur de har hanterat olika situationer utifrån bland annat stilleståndsavtalet (Armistice Agreement, 1953). Besök har genomförts på alla Component Command, dvs hos alla stridskrafter samt vid den gemensamma ledningen Combined Forces Command (CFC). Övningsledningen med övningsorganisationen har också besökts liksom de delar av UNC som deltog i övningen. Totalt genomförde NNSC totalt 42 olika besök/möten.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *