På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

AST OPS EI uppföljningsresa vid NNSC i Korea

koreabloggen

Under vecka 3 hade den svenska NNSC delegationen uppföljningsbesök av arméstabens genomförandeavdelning för enskilda insatser. Syftet med resan var dels uppföljning av verksamheten, men även ett besök vid hela delegationen, inklusive familjemedlemmar, för att skapa förståelse för vår situation i insatsområdet. Det var det första uppföljningsresan som Armestabén (AST) genomfört sedan december 2019 på grund av de reserestriktioner som covid-19 medförde.
Representanter från arméstabens genomförandeavdelning var överste Mats Ludvig, operationschef Armén, major Andreas Näslund, stabsofficer vid operationssektionen samt Maria Johnn, HR-generalist vid operationssektionen. Arméstabens uppföljningsresor är viktiga för båda parter och gav oss ett bra tillfälle att utbyta erfarenheter på plats i insatsområdet.

Veckan inleddes med att Arméstabens representanter fick se hur den svenska delegationen bor och jobbar när vi inte befinner oss uppe i Panmunjom. De fick träffa delegaternas familjer och besöka våra lägenheter och hus. Ett besök och rundtur på den stora amerikanska basen, Camp Humphreys, ingick också innan det var dags att åka upp mot Panmunjom där den schweiziska och svenska NNSC-campen ligger grupperad.
För att skapa förståelse för området som vi verkar i inleddes besöket med att AST deltog på en så kallad JSA Education Tour som visar delar av DMZ 2 och JSA med sina karakteristiska blåa byggnader, ”Conference Row”.
Därefter vidtog samverkan och diskussioner kring insatsen och de speciella utmaningar vi har här nere. Bland annat diskuterades ekonomi,  styrande dokument och personaltjänst. Viktiga erfarenheter utbyttes och många frågor väcktes som rör insatsen, som även är Försvarsmaktens enda familjemission där även familjemedlemmar kan följa med.

Innan avfärd från campen deltog hela den svenska delegationen och arméstabens representanter i en s k Hail & Farewell ceremoni på SWISS Club. Det var den schweiziska operationsofficeren som avtackades innan hemfärd och avslutande tjänstgöring vid NNSC.
Veckan avslutades med en dag i Seoul där vi bl a gick en guidad rundtur på ”War Memorial of Korea” för att lära mer om Koreakriget, besökte delar av gamla Seoul, Buckchon Hanok Village, med sina karateristiska gator och hus samt såklart en middag på den fantastiska matmarknaden, Gwangjang Market.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *