På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Uppdatering om byggnationer på NNSC camp i Panmunjom

koreabloggen

Som tidigare informerats om är det beslutat om ett antal ombyggnationer i och runt vår camp i Panmunjom. Precis som överallt i världen har en del ombyggnadsprojekt en tendens att inte hålla sig till en förutbestämd tidsplan. Så gäller också här där projekten i tid tenderar att senareläggas för att plötsligt ske på studs. Dessutom har världen förändrats under 2022 vilket infrastrukturmässigt innebär svårt med logistik och komponenter vilket också påverkar projekttider. Detta faktum har medfört att vi i den svenska delegationen försökt förbereda oss så bra det bara går och vara beredda när helst ombyggnationerna startar. Som bekant äger inte Sverige vår camp utan den är avdelad av UNC.

Den svenska delegationen ser med stor tillförsikt och glädje på de nya byggnader som kommer att ersätta de gamla. Vi har börjat se att i många byggnader förekommer problem med inkommande vatten, avlopp, el, ventilation samt även svartmögel. Dock är det med lite sorg i ögat som vi ser att gamla halvrunda byggnader ersätts med moderna raka hus.

Sedan tidigt i våras, 2022, har den svenska delegationen med operationsofficeren, sekreteraren och kvartermästaren trängt ihop sig i T-15 där man har kontor och sovdel i samma utrymme, om än avskilt från de andra delegaterna. Membern och Alternaten delar på Memberns hus, T-11. Efter sommaren har den schweiziske delegationen gjort en motsvarande ihopträngning i deras kontors- och boendebyggnad, S-32.

 

Följande projekt är beslutade att ske under det närmsta året.

 

Blå bron

Tidigare under året genomfördes en renovering av kompletteringsbron som invigdes till Syd- och Nordkoreas presidenter möte på bron. Denna renovering blev verkligen lyckad och i en massiv konstruktion. Nu är det beslutat att originalbron över träsket ska genomgå motsvarande ombyggnation. Det är välbehövligt eftersom framförallt räcket är ruttet. De sämsta golvplankorna byttes tidigare i år.

Staketet runt NNSC camp

Vi kommer att få ett nytt staket runt vår camp. Planen är att resa ett nytt staket på insidan av det befintliga varpå det gamla tas bort.

 

DFAC (matsalen med briefing-rum)

I närtid kommer DFAC att rivas och en ny byggnad resas på samma plats. I detta projekt har kökspersonalens arbetsmiljö prioriterats. Vi har trots ett standardformat på byggnaden kunnat bidra med en optimering av genomförandet av besök med tillhörande genomgångar. Under tiden som byggnationen pågår kommer hela NNSC att bedriva utspisning i det hus som tidigare avdelats till den schweiziske membern/generalen, T-35. Detta hus är som bekant inte så stor varpå det kommer bli en utmaning att hantera besök under tiden som vår nya DFAC byggs.

 

Blå huset, T-36

I det blå huset, T-36, har den schweiziske alternaten/översten bott och haft sitt kontor. Detta hus jämnades med marken i början av oktober och nu syns bara ett metallplank runt platsen. Detta hus var i stort behov av renovering, så projektet var verkligen välkommet. På platsen ska ett nytt modernt hus resas inom kort. Just nu är det oklart huruvida den blå färgen kommer att fortsätta utgöra ett kännetecken av huset.

De lokalanställdas kontor och kök/hus

Även dessa, idag små, hus kommer att ersättas med moderna motsvarigheter. Standarden på deras befintliga hus är inte speciellt hög så även detta projekt är välkommet. Idag har speciellt förarna delar av sin bas nere på camp Bonifas för att utrymmena i vår camp inte räcker till.

 

Svenska klubben, T-12, och schweiziske klubben, T-30

Även dessa byggnader planeras ersättas i närtid. Vi har varit beredda på att med kort varsel flytta ut från mitten av augusti, men än är vi kvar. Beslutet väntas dock komma i närtid. Våra mässar kommer att förläggas på en tillfällig plats i väntan på att de nya mässbyggnaderna ska stå klara. Byggnaden som ska användas tillfälligt är T-19, den nedanför gymmet, T-18. I denna blir det i två mindre utrymmen som de två delegationerna ska flytta in sina mässar i var sitt utrymme. Dessa utrymmen har renoverats och förbättrats efter sommaren. Utrymmet i söder ska utgöra en förrådsdel till främst DFAC, men även till en liten del som förråd till att förvara möbler från våra mässar. Därutöver har vi containrar på basketplanen för att kunna lagra möbler och annat. Den svenska delegationen har därutöver valt att förbereda förvaring i en lägenhet där vi bor kring camp Humphreys för att kunna bättre förvara konst, fotografier och tygmöbler samt annat känsligt.

T-10 / S-10

Som bekant revs den befintliga byggnaden, T-10, strax före sommaren. Vi hade i planen att en ny byggnad skulle vara inflyttningsklar redan i oktober, men så har det inte blivit. Under långa perioder har bygget stått stilla för att under andra perioder nästan invaderats av byggarbetare. I dag på platsen finns en massiv konstruktion bestående av gjutna golv och väggar. På dessa sitter takreglar gjorda av stålreglar. Väggarna är klädda med frigolit som man sedermera klätt med nät och putsat. Miljön i den nya byggnaden ser verkligen ut att bli perfekt och alla längtar till den planerade inflytten i månadsskiftet februari/mars. Låt oss hoppas att projektet inte drar ut mer på tiden utan att den nuvarande delegationen verkligen hinner få använda byggnaden innan det är dags för HOTO i juni/juli.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *