På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nya delegater till NNSC

Webbredaktionen

Precis som monsunperioden startat i Korea så har också rotationerna påbörjats vid den svenska delegationen vid NNSC. Under mitten av juni har två befattningar fått nya delegater. Dessa har traditionsenligt uppmärksammats vid ceremoni ”Bell Hill” som genomfördes vid två tillfällen men med samma fantastiska väder och uppslutning av inbjudna gäster.

Operationsofficeren överstelöjtnant Niklas Edelsvärd har nu lämnat över till kommendörkapten Axel Oweling. Niklas framförde sitt varmaste tack till alla de som stött honom under alla inspektionerna i den demilitariserade zonen. Han framhöll den gästvänlighet som han mött hos våra koreanska kollegor och civila runt om i landet. Niklas återgår nu till Sverige och till tjänst på Försvarets Materielverk. Axel presenterade sina förväntningar och hoppades kunna fortsätta på samma goda sätt som sin företrädare.

Ställföreträdande delegationschef (Alternate Member eller försvenskat; alternat) överste Bengt Alexandersson lämnade över till överste Peter Nilsson.  Bengt återkopplade till sina förväntningar då han tillträdde förra året med att betona ”vikten av fortsatt bra samarbete inom och mellan organisationer för att fortsätta bidra till stabilitet och förtroende i området” och uttryckte att dessa förväntningar infriats. Bengt avslutar sin tjänstgöring tidigare än planerat då högkvarteret behöver hans expertis.

Tillträdande alternat Peter Nilsson har lämnat en tjänst vid Ledningsstaben i högkvarteret och det med ganska kort varsel. Den snabba omställningen säger en del om Försvarsmaktens personal och dess anpassningsförmåga. Peter framförde att han ser mycket fram emot att få fortsätta utveckla samarbetet mellan NNSC och övriga aktörer.

Likt länkar i en kedja, en kedja som sträcker sig tillbaka till 1953 fortsätter Sverige att bidra med till fred och stabilitet på den koreanska halvön. För att citera delegationschefen generalmajor Anders Callert ” Den svenska delegationen har nu en ny ställföreträdande chef och en ny operationsofficer”. Personal omsätts men arbetet fortsätter oförtrutet.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *