På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

T-10 avvecklad

koreabloggen

I skenet av händelserna i Ukraina med ett spänt omvärdsläge samt en stundtals högljudd retorik på koreahalvön så är NNSC:s verksamhet till stor del ”business as usual”. Värmen och färgerna har återkommit till Panmunjom. Växtligheten som legat i dvala har börjat spira igen och allt känns intensivt grönt. Men allt är inte som vanligt. Byggnad T-10 finns inte längre.

Efter årsskiftet blev det klart med projektets ekonomi inom det amerikanska systemet; 1,5 miljoner dollar är avsatt för rivning och nybyggnation. Den nya byggnaden, kommer vara en S-byggnad, semi temporary, med namnet S-10. Den kommer ha samma klassiska H-form som T-10 men biljardrummet från 1965 kommer ersättas med ett riktigt konferensrum. I stort sett kommer byggnadens utformning att likna den tidigare med vissa omflyttningar i delegaternas inbördes placering i korridoren samt med ett extra kontor. Delegationen kommer fortsättningsvis att ha kontor och förläggning i samma byggnad, som det varit sedan 1967.

Den 25 februari kom beskedet ”rivning av byggnad T-10 påbörjas 24 mars 2022”, ett datum som kom att flyttas till 4 april. Byggfirman gjorde besök 4 mars och koordinering skedde på plats, elledningar och stolpar runt byggnaden flyttades. Det är blev nu verklighet. Delegationen flyttade ur byggnaden efter hand och den 18 mars fanns inte längre någon personal, materiel eller verksamhet i byggnaden men redan den 10 mars flyttades biljardbordet ut.

De allra sista två som kom att sova i T-10 var systemstödspersonal som övernattade i gästrummen i samband med utflyttningen då det svenska IT-systemet. Den 4 april tog överstelöjtnant Niklas Edelsvärd ner flaggan från entrén till T-10. Flagan vajar nu utanför den svenska delegationens temporära boende och förläggning i byggnad T-15. Samma dag börjar stängsel byggas runt byggnaden och rivning av interiör påbörjas. En vecka senare, 11 april sätts grävskopan i T-10. En detalj i sammanhanget är att föremål från T-10 skänkts till NNSC Museet på Camp Greaves, bland annat en skyltarna som suttit på utsidan av byggnaden, på väggen mot svenska klubben, således kommer T-10 leva vidare genom museets försorg. Föreståndaren Mr. Koh fick själv skruva ner skylten vid ett besök på NNSC 23 mars. En annan av skyltarna finns nu på svenska klubben.

Men T-10 är bara starten, flertalet projekt kommer göras i campen under 2022-23. De projekt som står på tur under året är matsalsbyggnaden, DFAC, och svenska klubben. Ett förnyat och utökat elsystem, med en extra generator, hela stängslet som omgärdar campen. På den schweiziska sidan av campen så skall även deras klubb byggas om under 2022. Samtliga projekt koordineras via UNCMAC (United Nations Command Military Armistice Commission) med representation och deltagande från både Sverige och Schweiz. Samtidigt sker nu en renovering av blå bron där tillbyggnationen från 2018 byggs om genom sydkoreanska Ministry of Unification:s försorg.

Kommande delegationer kommer ha fräscha lokaler och en förbättrad omgivning inom en relativt snar framtid. Även om stillheten för tillfället bryts av maskiners ljud och hammarslag så är sommaren på väg i Panmunjom.

T-10 historik 

Tillfälligt i 63 år.

1959 11 delegater i delegationen: ALT i Valhall (T-11) med MBR men flyttade strax till T-10 också, in i rum 16 (nuvarande bibliotek). Huskropparna benämns Gimle och Glitner (förslag från Kn Allan Jönsson, 26 år som kommendant) 

1965 Biljardrum i Gimle 

1967 flyttade kontoren in i T-10 

1978 augusti-oktober nya fönster och nytt värme/ ventilationssystem installeras.  

Rinnande vatten och avlopp i alla rum 

2004 planerad ombyggnation, försköts dock då Schweiz förläggning byggdes om. 

2021 indikation på renovering/ nybygge. 

2021 maj svenskt ledningsstödsystem installeras 

2022 10 mars Alternaten tillbaka i T-11 

Biljardbordet avvecklas 

Första svensken sover i ”Swing space” T-15 

2022 18 mars delegaterna har flyttat ut,  

skylten Swedish BOQ flyttas till T-15 

2022 19 mars T-10 används för sista gången som förläggning.  

2022 24 mars beslutad startpunkt på rivning 

2022 04 april påbörjas rivningsarbetet 

2022 11 april grävskopan sätts i byggnaden 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *