På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gamla kära T-10

koreabloggen

För alla som tjänstgjort vid eller besökt den svenska delegationen i Panmunjom så är det några byggnader som sticker ut och som etsar sig fast i minnet. Matsalen och den svenska klubben är naturliga platser men den som avhandlas i detta inlägg är delegationens arbets- och förläggningsbyggnad, den klassiska T-10 med sin karaktäristiska H-form.

Entrén till T-10 med JSA och Nordkorea i bakgrunden.

Utanför finns skylten Swedish Offices BOQ, där förkortningen står för Bachelor Officers’ Quarters. Utöver denna möts man av skylten Swedish Neutral Camp på engelska och hangul.

T-10 med sin välkomnande skylt ”Swedish Neutral Camp”.

Fram till 1959 så fanns ingen permanent förläggningsbyggnad för delegaterna utan först detta år kunde elva delegater flytta in i byggnad T-10. Member hade då sin egen förläggning i byggnad T-11 (kallad Valhall). I den byggnaden flyttade även alternaten in men kom ganska snart att flytta till rum 16 i T-10, det som idag är biblioteket. Vid byggnationen namngavs de båda ”benen”.  I likhet med T-11 fick de asanamn och benämndes Glitner och Gimle.

”Där finns också en boning, som heter Glitner: dess väggar och pelare är av rött guld, taket av silver…Vid den södra världens ända är ett palats, det skönaste av alla och klarare än solen: dess namn är Gimle.”
[ur Snorres Edda]

Förslagen till dessa namn kom, bland annat, från kapten Allan Jönsson, den svenske kommendant som kom att tjänstgöra hela 26 år i Panmunjom.

Fotografi som hänger utanför sekreterarens arbetsrum. T-10 längst ner till vänster i bild.

1965 skapades ett biljardrummet i Glitner och 1967 hade delegaternas antal minskat så pass att kontoren kunde flyttas in i forna delegaters rum. T-10 blev vid detta tillfälle delegationens hjärta. I dag är Glitner kontorskorridoren och Gimle är boendet för delegationen med två gästrum och ett bibliotek/ tv-rum. De gamla namnen används dock inte idag men T-11:s gamla skylt ”Valhall” finns kvar och hänger över alternatens säng.

Skylten som tidigare suttit på byggnad T-11

Alla delegater har alltså ett eget kontor i Glitner men förläggningsmässigt sover Member i T-11. Ett litet konferensrum finns i den ena änden av byggnaden. I Gimle finns delegaternas förläggning, ett rum av enklare standard med ett eget handfat dock inte egen toalett.

I utrymmet mellan byggnaderna finns hygienutrymmen med toaletter och duschar samt bastu. I detta utrymme finns även delegaternas utrustningsförvaring samt skyddsutrustning för eventuella gäster.

Som (nästan) alla byggnader i Panmunjom benämns byggnaderna med inledande bokstaven T (Temporary), tillfällig. Byggnaden T-10 har nu varit tillfälligt boende för delegationen sedan 1959.

Byggnad T-10 är i kraftfullt renoveringsbehov.

2004 gjordes det schweiziska förläggningsutrymmet om då det var i alltför otjänligt skick att kunna bo i. Tillfälligt bodde då schweiziska delegater i gästrummen. UNCMAC (United Nations Command Military Armistice Commission) ville göra om T-10 vid samma tillfälle men den svenska delegationen sade nej vid det tillfället då omständigheterna upplevdes som oklara. Under 2021 har ärendet åter uppstått och nuvarande delegation förbereder nu att flytta ut ur gamla T-10 (m/59) för att, om alla planer håller, flytta in i en helt ny T-10 byggnad (m/22). Projektet T-10 ”NY” är höljt i dunkel men den skall enligt uppgift likna den gamla, med sin klassiska H-form.

T-10 i det vackra nattljuset.

Sorgligt på ett sätt, att vara de sista som får tjänstgöra i denna byggnad, glädjande på ett annat; att kommande delegationer kommer få ett helt nytt T-10 att göra till sitt.

Nyheter kring detta projekt kommer att publiceras på denna blogg.

Delegat 973 Fredrik Andersson
Kvartermästare

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *