På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Klockringning

koreabloggen

Återigen har en Bell Hill ceremoni genomförts i Panmunjom. Den nionde september fick den svenska delegationen vid NNSC i Korea en ny Alternate Member (ställföreträdandef chef) eller försvenskat; alternat.

I strålande sol och med flertalet närvarande gäster lämnade överste Christer Erixon över uppdraget till överste Bengt Alexandersson. Därmed är den nya delegationen fulltalig efter en rotationsperiod som pågått sedan i maj. Traditionsenligt ringde den inkommande alternaten ut den utgående med lika många klockslag som företrädaren tillbringat månader i insatsområdet, 26 stycken.

Den svenske delegationschefen, member, generalmajor Anders Callert framförde sin uppskattning till sin avgående alternat och tackade för det stöd Christer gett under deras tid tillsammans.

Christer tilldelades bland annat utmärkelsen Korea Service Medal.

Christer uttryckte att han blev både rörd och stolt över den stora uppslutningen och höra de varma orden som framfördes till honom själv som person och till NNSC som organisation. Detta visar att NNSC har en viktig roll att fylla i en komplicerad process. Christer önskade sin efterträdare ett varmt lycka till i sin nya roll, och han hoppades att Bengt skulle få samma stöd som han har känt under sin tid som alternat. Stödet han åsyftar kommer från övriga aktörer inom ramen för vapenstilleståndsavtalet, Armistice Agreement, den överenskommelse och ramverk som i stort har gällt sedan 1953.

Den nye alternaten Bengt Alexandersson kommer närmast från befattningen som chef för Skaraborgs regemente och han tackade för det förtroende han fått och konstaterar att detta uppdrag inte går att jämföra med något annat tidigare. I sitt tal till de samlade gästerna betonade Bengt vikten av fortsatt bra samarbete inom och mellan organisationer för att fortsätta bidra till stabilitet och förtroende i området.

Efter Ceremonin ställde sig både den svenska och schweiziska delegationen upp och NNSC som helhet vinkade farväl till Christer efter en lång och gedigen insats.

Överste Bengt Alexandersson, generalmajor Anders Callert och överste Christer Erixon vid Bell Hills klockstapel den nionde september 2021.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *