Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

North Western Islands

koreabloggen

Jag lovade i det tidigare inlägget ”Att arbeta på gränsen” att återkomma om öarna i västerhavet.

Skiljelinjen mellan de båda Korea kan indelas i tre områden; den 245 km öst-västliga och 4 km djupa nord-sydliga demilitariserade zonen (DMZ), det cirka 15 km breda vattenutflödet NV om SEOUL som utgör IMJIN och HAN flodernas mynning benämnt Han River Estuary (HRE) samt de fem västliga öarna, PAENGYONG-DO (Py-Do), TAECHONG-DO, SOCHONG-O, YONPYONG-DO (Yp-Do) och U-DO, kort och gott North Western Islands (NWI).

Denna gång skulle frontförband på PY-DO inspekteras av UNCMAC och min uppgift som Operationsofficer vid NNSC var att observera inspektionen. PY-DO, som PAENGYONG-DO också kallas, ligger längst västerut. Normalt har inspektionerna transporterats med färja från Incheon, men denna gång blev det helikopter dit och färja tillbaka. Flygningen ut till PY-DO tog ungefär en timme. Väl framme så mottogs vi av brigadchefen och fick därefter en grundlig genomgång.

(Fotmarsch till Observationspost, OP)

Inspektionen omfattade bland annat besök vid Observation Posts (OP) och Guard Posts (GP) följt av soldatintervjuer och förevisning av ett artilleribatteri. Operationsområdet är emellanåt såväl mycket varierat som kuperat, och fotmarsch är ibland det enda sättet att nå vissa objekt.

NWI är, genom åren, ett i media omnämnt område där även de flesta incidenterna mellan Nord- och Sydkorea ägt rum. En komplicerande faktor är även närvaron av kinesiska fiskebåtar som uppehåller sig i området,  förutom kustbevakning och marin från Nord- och Sydkorea. Spänningen har dock minskat i och med tillkomsten av Comprehensive Military Agreement (CMA). Avtalet slöts mellan länderna 2018 i syfte att minska spänningen på halvön.

Följande dag besöktes den sydkoreanska flottan, följt av transport med RIHB (Rigid Hulled Inflatable Boat) ut till enheter på SOCHONG-O för genomgång och soldatintervju. Inspektionen fortsatte därefter vidare till enheter på TAECHONG-DO för genomgång och soldatintervju även här och avslutades sedan med ombordstigning på färjan för fyra timmars färd mot Incheon och fastlandet.

Emellanåt åtföljs inspektionerna av representanter ur de så kallade Sending States som ofta är tillika försvarsattacheér i Sydkorea. På bilden ses, förutom försvarsattacheén från Frankrike, personal ur NNSC, UNCMAC och ROK.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats − NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *