Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Att landa i JSA

koreabloggen

H-128 flygningar 

I Armistice Agreement paragraf 13 I framgår följande: “Each construct, operated, and maintain a suitable airfield in their respective parts of the Demilitarized Zone in the vicinity of the headquarters of the Military Armistice Commission, for such uses as the Commission may determine”.

H-128:orna är till skillnad från övriga helikoptrar märkta med gula markeringar. 

 

Som ett led i detta så underhåller UNC (United Nations Command) två helikopterlandningsplatser, benämda  H-128 inne i JSA samt H-127  på Camp Bonifas. Den senare, Camp Bonifas, är en camp för UNCSB (United Nations Command Security Battalion) geografiskt placerad omedelbart utanför DMZ men i närheten av JSA.

Vy mot Kijong-dong på den Nord Koreanska sidan vid inflygning till JSA. Centralt i bilden syns den Nord Koreanska flaggan (230 kg) placerad på världens fjärde högsta flaggstång (160 m). 

 

En gång i månaden genomför UNC flygning med helikopter från Camp Humpreys via H-127 till H-128 inne i JSA. För NNSC omfattar detta att observera att UNC inte bryter mot stilleståndsavtalet (Armistice Agreement, AA) genom att exempelvis medföra vapen ombord på helikoptern eller flyga över Military Demarcation LineAnsvaret för den operativa planeringen fördelas mellan den svenska och den schweiziska delegationen på månadsbasisVid ett svenskt ansvar medföljer en svensk delegat i helikoptern och en schweizisk delegat observerar vid H-128, och vice versa efterföljande månad. För att undvika eventuella risker så underrättas den norra sidan, KPA (Korean People’s Army)om flygningarna via ett telefonsamtal från UNC. 

Den sk Blue Bridge. Som fick sin tillbyggnad 2018. På bilden syns MDL Marker nr 101, av totalt 1292 st. 

 

Värt att notera är att KPA aldrig upprättade ett flygfält eller helikopterlandningsplats på den norra sidan av MDL i DMZ enligt vapenstillestådets paragraf 13 I, förmodligen för att man vid undertecknandet av AA 27 Juli 1953 saknade flygande resurser och därmed inte ansåg det nödvändigt. 

På bilden, H-128 observatören tillika sekreteraren, mj Peter Ingvarsson, SWE NNSC 20/21

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats − NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *