På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Första övningsobservationen för året

koreabloggen

Delegationschefen blickar över flottbasen i Busan

Med vapenstilleståndsavtalet från 1953 som grund och på förslag från dåvarande chefen för United Nations Command (CDR UNC) utvecklades nya uppgifter, vilka inledningsvis genomfördes på prov. På förslag av NNSC och UNC Military Aarmistice Commission (UNCMAC) godkände därefter CDR UNC och representanter för Sveriges, Schweiz och Sydkoreas regeringar nio utökade uppgifter (2010). Dessa ersattes 2016 av NNSC Reaffirmation of Armistice Obligations and Enhanced Contributions Missions and Tasks. NNSC löser de utökade uppgifterna “in the spirit of Armistice Agreement and after invitation …”. Uppgiften ”Observe military exercises” kan ses som en förtroendebyggande uppgift.

Under mars månad genomförs årets första stora ledningsövning mellan UNC och Sydkoreas militära styrkor. Övningen som  benämns Combined Command Post Training (CCPT) och genomförs även i september, syftar till att pröva och stärka alliansen samt till att i framtiden överföra det samlade operativa ansvaret i krig från USA till Sydkorea. NNSC observerar övningen genom att besöka ett stort antal ledningsplatser samt möta chefer i nyckelbefattningar i syfte att verifiera att verksamheten som bedrivs är defensiv och av deeskalerande karaktär. NNSC är inbjudna av CDR UNC att genomföra observationerna och den rapport som utarbetas delges endast honom, vilket innebär att NNSC därmed står som en opartisk garant för att vapenstilleståndet efterföljs och att övningen är defensiv.

Viceadmiral Lee överlämnar gåva till delegationschefen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *