Frågetecknen kring personalfrågorna är många och det har under senare tid varit flera medieinlägg runt arbetssituationen, löner och villkor inom Försvarsmakten. Jag vill därför ta tillfället i akt att återkomma till några av våra genomförda satsningar och hur vi arbetar framåt. Vi vet att många medarbetare går tungt och att önskemål lyfts om högre löner och förbättrade arbetsvillkor. Därför pågår nu arbete på flera fronter för att vi ska bli en ännu mer attraktiv arbetsgivare för vår personal.
I det utvecklingsarbete som nu bedrivs med särskilda åtgärder och förändringar inom personalområdet tar Försvarsmakten ett helhetsgrepp om personalfrågorna. Det är ett långsiktigt arbete och ambitionen är att några av initiativen ska kunna införas relativt snabbt, medan andra åtgärder kommer att genomförs efterhand där effekterna kommer att synas först på längre sikt. Samtidigt som vi har ett stort utvecklingsarbete framför oss behöver vi påminna oss om att flera betydelsefulla satsningar redan har genomförts. I oktober förra året blev det klart med väsentliga lönesatsningar för gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS) samt piloter. Mot slutet av 2022 genomfördes också en höjning av ersättningen som gäller för försvarmaktsdygn och sjödygn, obekväm arbetstid, jour och beredskap. När det gäller piloterna, som lyftes i inlägget i Officerstidningen, har satsningar lagts på pilotkollektivet på över 600 miljoner kronor de närmaste tio åren Vad avser anställning av pensionerade yrkesofficerare som reservofficerare så är det en åtgärd som kan bli aktuellt under begränsad tid i syfte att åtgärda verksamhetskritiska vakanser.
Det råder konkurrens på arbetsmarknaden om kompetens. Att utbilda piloter tar tid. Ett förhållande som även gäller annan kompetens inom Försvarsmakten. Det är en stor investering så väl för Försvarsmakten som för individen som tar ett stort steg och investerar tid och kraft i sin framtid inom försvaret. Vi har kommit en bit på väg med att stärka lönerna, men behöver fortsätta vårt arbete för att hålla jämna steg med arbetsmarknadens löneutveckling – främst inom staten. Det är särskilt viktigt inom kompetensområden där det råder en hög grad av konkurrens. Vi ser idag att det finns brist på piloter, men det finns även utmaningar inom andra områden som flygstridsledare och flygtekniker. Officerare inom teknisk tjänst, personal inom ledningssystem samt personal inom IT-området, är andra exempel på kompetenser där det råder brist.
Personalen är och förblir vår viktigaste resurs. Vi hoppas på fortsatt dialog i vårt arbete framöver. Därför är också försvarsgrenar, stridskrafter och arbetstagarorganisationer involverade i det utvecklingsarbete som nu pågår inom personalområdet.
Anders Widén
Ställföreträdande personaldirektör