På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Försvarsmakten ska fortsätta att vara en attraktiv arbetsgivare

Webbredaktionen

Frågetecknen kring personalfrågorna är många och det har under senare tid varit flera medieinlägg runt arbetssituationen, löner och villkor inom Försvarsmakten. Jag vill därför ta tillfället i akt att återkomma till några av våra genomförda satsningar och hur vi arbetar framåt. Vi vet att många medarbetare går tungt och att önskemål lyfts om högre löner och förbättrade arbetsvillkor. Därför pågår nu arbete på flera fronter för att vi ska bli en ännu mer attraktiv arbetsgivare för vår personal.

I det utvecklingsarbete som nu bedrivs med särskilda åtgärder och förändringar inom personalområdet tar Försvarsmakten ett helhetsgrepp om personalfrågorna. Det är ett långsiktigt arbete och ambitionen är att några av initiativen ska kunna införas relativt snabbt, medan andra åtgärder kommer att genomförs efterhand där effekterna kommer att synas först på längre sikt. Samtidigt som vi har ett stort utvecklingsarbete framför oss behöver vi påminna oss om att flera betydelsefulla satsningar redan har genomförts. I oktober förra året blev det klart med väsentliga lönesatsningar för gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS) samt piloter. Mot slutet av 2022 genomfördes också en höjning av ersättningen som gäller för försvarmaktsdygn och sjödygn, obekväm arbetstid, jour och beredskap. När det gäller piloterna, som lyftes i inlägget i Officerstidningen, har satsningar lagts på pilotkollektivet på över 600 miljoner kronor de närmaste tio åren Vad avser anställning av pensionerade yrkesofficerare som reservofficerare så är det en åtgärd som kan bli aktuellt under begränsad tid i syfte att åtgärda verksamhetskritiska vakanser.

Det råder konkurrens på arbetsmarknaden om kompetens. Att utbilda piloter tar tid. Ett förhållande som även gäller annan kompetens inom Försvarsmakten. Det är en stor investering så väl för Försvarsmakten som för individen som tar ett stort steg och investerar tid och kraft i sin framtid inom försvaret. Vi har kommit en bit på väg med att stärka lönerna, men behöver fortsätta vårt arbete för att hålla jämna steg med arbetsmarknadens löneutveckling – främst inom staten. Det är särskilt viktigt inom kompetensområden där det råder en hög grad av konkurrens. Vi ser idag att det finns brist på piloter, men det finns även utmaningar inom andra områden som flygstridsledare och flygtekniker. Officerare inom teknisk tjänst, personal inom ledningssystem samt personal inom IT-området, är andra exempel på kompetenser där det råder brist.

Personalen är och förblir vår viktigaste resurs. Vi hoppas på fortsatt dialog i vårt arbete framöver. Därför är också försvarsgrenar, stridskrafter och arbetstagarorganisationer involverade i det utvecklingsarbete som nu pågår inom personalområdet.

Anders Widén
Ställföreträdande personaldirektör

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *