På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Med anledning av DN Debatt 10 feb 2024 ”Visst kommer även svenska soldater att begå krigsbrott”

Webbredaktionen

Jag vänder mig starkt emot slutsatsen i texten som menar att svenska soldater, sjömän och officerare på grund av låg kunskap skulle begå krigsbrott. Vi är många i Försvarsmakten som har erfarenhet av att verka i internationella insatser och jag vet att svenska förband har varit djupt respekterade för sitt uppträdande i svåra situationer inom ramen för Nato- EU- och FN-ledda insatser.  Förutom den viktiga utbildningen i folkrätt och krigets lagar så har vi vår värdegrund som genomsyrar vår verksamhet och organisation och som vägleder våra medarbetare i att agera förnuftigt.

Folkrätten och krigets lagar har en helt central betydelse för Försvarsmakten. Vår uppgift är att genom väpnad strid försvara Sverige mot ett väpnat angrepp, där folkrätten är ett tydligt grundfundament för de order- och regelverk som styr och inriktar verksamheten i krig. Även i den planering som genomförs inför internationella insatser är folkrätten en viktig parameter och det säkerställs och inarbetas med stöd av våra folkrättsjurister vid den juridiska avdelningen på Försvarsstaben.

Försvarsmakten har en utbildningsskyldighet i folkrätten, något vi tar på största allvar. Vi utbildar myndighetens medarbetare i samtliga anställningskategorier och på de allra flesta förband finns folkrättsföreträdare som följer upp det arbetet. Vi har också ett stort utbildningsstöd genom Försvarshögskolans centrum för operativ juridik och folkrätt som bl.a. ansvarar för utbildningen i officersprogrammet.

Men det finns mer saker att göra och sådant som kan göras ännu bättre. I min roll som Försvarsmaktens utbildningschef är jag ytterst ansvarig för att säkerställa kvalitén och kompetensen i utbildningarna och jag är djupt involverad i uppföljningen som sker löpande och sammanställs i en årlig rapport. I förra årets rapport identifierades några områden där Försvarsmakten behöver göra ytterligare satsningar och investeringar vad gäller både utbildningen i folkrätten men kanske framförallt tillämpningen i övningsverksamheten, som jag kan hålla med om behöver bli bättre.

Som en följd av rapporten initierade jag i oktober förra året ett arbete med att se över dessa områden för att utveckla utbildningen ytterligare. Det pågår också ett arbete med att systematiskt implementera moraliska faktorer i övningar på samtliga nivåer.
Vi kommer att se över hur uppföljningen genomförs för att se om vi kan förbättra det och vad gäller de förband som idag saknar folkrättsföreträdare (11 förband av 46 har vakanser) så arbetar vi dedikerat med att fylla det tomrummet.

Folkrätten bygger ytterst på de värden vi är satta att värna och försvara.

Generalmajor Michael Cherinet
Försvarsmaktens utbildningschef
C FST GEN

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *