Beredskap
Idag kommenterar flygvapenchefen den ökade flygverksamheten över Östersjön och hur Försvarsmakten ser på läget i närområdet. I Sveriges Television (längre inslag i Aktuellt) konstaterar generalmajor Micael Bydén att svensk incidentverksamhet det senaste året ökat med nästan 50 procent och hur ett intensivare militärt uppträdande kan påverka civil luftfart. Dagens Nyheter hade en liknande artikel i mitten av juni.
Att incidentverksamheten väcker frågor konstaterades inte minst under Almedals-veckan då incidentroten flera gånger tvingades störa den fridsamma seminarieatmosfären i Visby med starter från flygplatsen. Inte alla men många kommentarer på nätet handlade då om att Försvarsmakten passade på att genomföra budgetuppvisningar. Detta vittnar om en oförståelse över hur läget och uppträdandet förändrats i Östersjön såväl i luftrummet som på havet och att Försvarsmakten från sin sida tvingas vara mycket mer aktiv än tidigare.
Detta gäller för övrigt hela Försvarsmaktens verksamhet där det i många geografiska områden varit nästan befriat från militär verksamhet under många år och där vi nu genom ett intensivare övnings- och insatsmönster syns och hörs mer. Det väcker frågor och kommentarer, inte alltid av uppskattande natur. Allmänheten har vant sig vid ett tillstånd där omvärldsläget, men också av Försvarsmaktens delvisa hibernation, resulterat i en omedvetenhet om att militär verksamhet är en del av statsapparatens uppgifter. Det rör alltifrån bevakning av skyddsobjekt till det faktiska att vi behöver öva i hela landet.
Från Försvarsmaktens sida är det viktigt att vi berättar om vad vi gör på ett sätt så att allmänheten får en förståelse för verksamheten. Det gäller i synnerhet hur vi hävdar svenskt territorium. Precis som chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten beskriver pågår det ett arbete vid Högkvarteret för att se hur och i vilka former en sådan rapportering skulle kunna se ut. Det är något som är efterfrågat av många, inte minst inom Försvarsmakten. Men det rör också sådant som traditionellt varit omgärdat av mycket hög sekretess, inte det som skämtsamt brukar benämnas ”pinsamt-hemligt”, utan uppgifter som faktiskt skulle kunna röja hög svensk militär förmåga.
I sammanhanget brukar det refereras till hur utländska länder gör med sin rapportering, att de skulle vara mer öppna. Det förtjänar då att påminnas om att alliansfriheten ställer särskilda krav på egen förmåga, och att detta i sig, gör att möjligheterna till extern information ser annorlunda ut.
Men med den reservationen så är överbefälhavarens inriktning att öppna upp det som är möjligt och att det ska gälla samtliga stridskrafter. En preliminär bedömning är att Försvarsmakten kan ha en förändrad regelbunden rapportering under hösten.
Uppdatering 150916. Idag meddelade regeringen genom försvarsministern att Sverige nu kommer att redovisa kränkningar och anmärkningsvärda händelser öppet och skyndsamt.
Försvarsmaktens hemsida: Ökad öppenhet rörande kränkningar av svenskt territorium
Dagens Nyheter: Försvarsministern
Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör